Zajtrk z Boschevim Optijem: Jajca Benedikt od A do Ž in veganski čokoladni mousse

10as

V goste smo dobile Boschev OptiMUM in kdaj bi bilo bolje narediti enega naših najljubših zajtrkov kot zdaj, ko imamo gostujočega pomočnika. Glede na odlike smo mu zaupale pripravo kvašenega testa za angleški mafin iz pirine moke in pripravo veganskega moussa. Lahko rečemo, da se je izkazal, saj je, medtem ko smo me živahno poplesovale po kuhinji, “Opti” pridno in tiho gnetel in stepal.

Jajca Benedikt (Eggs Benedict) so sestavljena iz angleškega mafina (English Muffin), poširanega jajca, popečene slanine in holandske omake. Gre za tradicionalno ameriško brunch jed, ki je nastala leta 1894, ko je Lemuel Benedikt, sicer borzni posrednik z Wall Streeta, zavandral v Waldorfski Hotel v upanju, da bo z naročenim premagal mačka. Naročil je maslen toast, poširano jajce, hrustljavo slanino in holandsko omako. Oscar Tschirky, vodja strežbe, je bil nad naročenim tako navdušen, da je toast zamenjal z angleškim mafinom in jed uvrstil na meni.

Danes poznamo mnogo različic, med njimi sta morda najbolj znani jajca Florentine (Eggs Florentine), če slanino zamenjamo ali pa ji dodamo špinačo, in jajca Atlantic/Hemngway (Eggs Atlantic/Hemingway), če zamenjamo slanino z lososom.

 DSC_0463
SESTAVINE za Jajca Bendikt:
Angleški mafin iz pirine moke
  • 120 ml toplega mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 1/2 jedilne žlice sladkorja
  •  230 g pirine moke
  • 80 g bele moke
  • 60 g masla
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 jedilne žlice pecilnega praška
  • 120 ml jogurta
Poširano jajce
  • jajca (2 jajci=1 oseba)

Holandska omaka (150 ml)

  • 2 rumenjaka
  • 100 g masla
  • 1/2 jedilne žlice limoninega soka
  • poper in sol

Slanina (2 kosa =1 oseba)

POSTOPEK za Jajca Bendikt:
Angleški mafin
  1. Zmešaš toplo mleko, suh kvas in sladkor ter pustiš, da nabrekne.
  2. Medtem stopiš maslo in posebej zmešaš moki s pecilnim praškom.
  3. Ko je kvasova mešanica pripravljena, ji dodaš stopljeno malo, sol, jogurt in med mešanjem postopoma moko. Testo je pripravljeno, ko je elastično in homogeno.
  4. Pustiš vzhajati dobro uro oz dokler se ne podvoji.
  5.  Testo razvaljaš na dober cm debeline in izrezuješ krogce. Če nimaš modelčka uporabi kozarec. Kroge zložiš na pomokan pekač, zopet prekriješ in pustiš vzhajat še dobro uro.
  6. Pečico segreješ na 180C.
  7. Medtem segreješ ponev in popečeš krogce na vsaki strani do zlato rjave barve (približno 2 min). Zložiš jih nazaj v pekač in pečeš še približno 20 minut.
  8. Mafine, ki jih ne boš uporabil/a za zajtrk lahko zmrzneš.
Poširano jajce
  • Za pripravo poširanega jajca obstaja več postopkov. Osebno se mi najbolj dopade izvedba s prozorno folijo po navodilih Jamia Oliverja (video navodila). Ne samo, da so mi do zdaj vedno uspela, tudi pripravljaš jih lahko več naenkrat:
  1. Pripraviš prozorno folijo, ki jo namestiš čez skodelico (tako da je v sredini spuščena) in jo namastiš.
  2. Vanjo vbiješ jajce in jo previdno zavežeš.
  3. Zavreš vodo do zmernega vretja in kuhaš 3 minute.
 Holandska omaka
  1. Rumenjaka in limonin sok stepaš, dokler se volumen ne podvoji.
  2. Medtem segreješ vodo do rahlega vretja in čeznjo položiš posodo s stepenim rumenjakom. Počasi dodajaš stopljeno maslo in vseskozi mešaš dokler se masa ne zgosti in podvoji. Vrela voda se ne sme dotaknit posode z rumenjakom, prav tako pa se omenjena posoda ne sme preveč segreti!
  3. Začiniš s poprom in soljo ter še toplo uporabiš.
Jajca Benedikt
  1. Na krožnik položiš topel/popečen Angleški mafin.
  2. Popečeš slanino in jo položiš čez.
  3. Dodaš poširano jajce
  4. Preliješ s Holandsko omako.

DSC_0492

 SESTAVINE za veganski čokoladni mousse (2 osebi)
  • 400 ml pločevinka kokosovega mleka, ki je bila čez noč v hladilniku
  • 100 g stopljene čokolade
 POSTOPEK za veganski čokoladni mousse (2 osebi)
  1. Dobro ohlajeno pločevinko kokosovega mleka odpreš in postrgaš strjeno kokosovo maščobo v posodo. Dodaš še 2 jedilni žlici vode in stepaš. Nastala bo tekstura kot pri smetani.
  2. Stopiš čokolado in jo postopoma stepeš v smetano.
  3. Za poživitev lahko dodaš na vrh še jagodičevje ali pa kakšno vmesno plast marmelade.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>