Zajec v omaki s panceto in rožmarinom

zajec v omaki z rozmarinom in panceto 1

Zajec se je znašel v hiši! Nepričakovano darilo od mamine sodelavke, ki ga pa vidimo tako redko, da se nobenemu ne sanja, kaj z njim narediti. Se spomnim Jovankinih eksperimentov iz otroštva in njenemu standardnemu receptu za neznane reči: sol, olje, pečica za dve uri. Recimo, da je tu zadosti prostora za izboljšave.

Rožmarin in timijan pri nas rasteta kot nora na terasi, tako da za začimbe ni treba skrbeti. Ker je meso kar pusto, sem se odločila dodati omako – paradižnik je vedno dobra (in varna izbira). Še malo googlanja receptov in nasvetov za pripravo in počasi se eksperimentatorki Vesni začne sanjati, kaj skuhati za večerjo.

Končni rezultat, zajec v omaki z belim vinom, rožmarinom in panceto, sem postregla s polento, ki sem jo zapekla v pečici: rezultat je požel pohvale od vseh članov družine, vključno z očetom, ki je drugače fan #1 mamine sol-olje-pečica kombinacije.

Zajca lahko tudi brez težav zamenjate z manj eksotično perutnino ali govedino.

SESTAVINE

za 4 – 6 oseb

  • 1 zajec (okoli 1.5 kg), razkosan
  • 2 čebuli, narezani na drobno
  • 3 stroki česna, narezani na drobno
  • 1 korenček, narezan na drobno
  • 5 dag pancete, narezane na drobno
  • 2 dl belega vina
  • 800 g paradižnikov v pločevinki
  • 2 vejici svežega rožmarina, nasekljan na drobno
  • 7 žlic olivnega olja
  • sol in poper
  • dober kos masla
  • čajna žlička sladkorja
  • 450 g polente

PRIPRAVA

  1. Pečico segreješ na 180 °C. Zmešaš 5 žlic olivnega olja, sol in poper v posodi, dodaš zajca, in vse skupaj dobro premešaš.
  2. Globoko ponev segreješ na srednjem ognju in dodaš maslo. Z vseh strani na hitro popečeš kose mesa, okoli 2 minuti na vsaki strani. To storiš v dveh rundah, da ne bo prevelika gneča v ponvi.
  3. Zajca vzameš iz ponve in položiš v pekač (jaz za take zadeve uporabljam steklenega, a je važno samo, da je globok).
  4. V isto ponev dodaš še malo olivnega olja in pražiš čebulo, česen in korenček, da se zmehčajo, okoli 5 minut.
  5. Dodaš panceto in pražiš še 5 minut.
  6. Zaliješ z belim vinom in kuhaš toliko časa, da se polovica vina pokuha.
  7. Dodaš paradižnik, sol, poper, sladkor in rožmarin. Dobro premešaš in kuhaš še 10 minut.
  8. Omako preliješ čez zajca in brez pokrova pečeš v pečici 50 minut.
  9. Polento skuhaš po navodilih na embalaži, in jo dodaš v nov pekač. Idealno je, da je pekač ozek, ker potem je polenta visoka in jo preprosto režeš kot kruh. Jaz preventivno dam v pekač papir za peko, lahko pa ga tudi samo premažeš z maslom.
  10. Dodaš poletno v pečico 15 minut pred koncem pečenja.
  11. Vzameš iz pečice in postrežeš.

Dober tek!

Če ste uživali v tem receptu, si oglejte tudi:

mini BurgerjiMini burgerji na krompirjevi posteljici

rio-mare-hamburger

Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako

naan kruhIndijski kruh naan s črnim sezamom

hotdog_strucka_4San Francisco-style hot dog

goveji - hrbetGoveji hrbet v whiskey omaki

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.