Za pogumne: kuhano pivo

Pijača | December 6, 2014 | By

kuhano pivo

Uspešno smo zakorakali v čas adventa, ta pa poleg jelk, lučk in daril za večino označuje tudi sezono kuhančkov oziroma kuhanega vina. Tudi mi smo ga veseli, radovedne duše pa vedno oprezamo za novimi idejami oziroma recepti in tako se je rodila ideja, da tudi sami poskusimo narediti malo drugačno različico kuhančka – s pivom. Morda ste ga nekateri že poizkusili narediti kuhano pivo, zame, avtorico prispevka in glavno eksperimentatorko pa je predstavljal plovbo po neznanem teritoriju. V nadaljevanju delim nekaj novo osvojenih modrosti.

SESTAVINE

Za 4 osebe

  • 1 l piva
  • 1 pomaranča (malo za okus, malo lahko tudi za dekoracijo)
  • 1 čajna žlička klinčkov aka. nageljnovih žbic
  • cimet v skorji, alternativa:1 čajna žlica cimeta v prahu
  • 8 velikih žlic sladkorja
  • 1 cm svežega ingverja, lahko tudi 2 žlici ingverja v prahu
  • 3 dl vode

PRIPRAVA

  1. V posodo zliješ pivo in vodo ter dodaš klinčke, cimetovo skorjo, približno 1 cm debelo rezino pomaranče, ingver in sladkor. Če imaš le cimet v prahu, ga dodaj na koncu, ko se zmes že ohlaja, saj lahko povzroči spektakularno penjenje zmesi (preverjeno).
  2. Mešanico kuhaš dokler ne zavre, tj. približno 15 minut. Potem hitro ugasni, saj se lahko močno speni in veličastno skipi (preverjeno).
  3. Počakaj nekaj minut, da se malo ohladi, nato pivo nalij v kozarce in postrezi.

Nekaj nasvetov: Kot pri kuhanem vinu je tudi pri kuhanem pivu potrebno posamezne količine prilagajati lastnemu okusu. Če si bolj sladkosnede sorte, potem dodaj večjo količino sladkorja, če preferiraš bolj sadno aromo, potem lahko pomaranči dodaš še kakšno rezino limone ali pa jabolka. Namesto sladkorja lahko mirno uporabiš tudi javorjev sirup (preverjeno) ali pa kakšen sadni sirup, na primer malinovec (preverjeno). Nezanemarljiv dejavnik pa je tudi vrsta piva. »Navadno« pivo s kuhanjem pogosto dobi grenak priokus, ki ga je težko prikriti, pomaga le redčenje z vodo in izdatna zaloga sladkorja, temno pivo pa se je v tem oziru veliko bolje odrezalo.

Posebni gost: Tina Hajdinjak

Comments

  1. Ideje za praznične jedi: e-knjiga slovenskih kulinaričnih blogerjev | Blurred Limes - […] pijače: kuhano pivo, zimski viski in teranov […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>