Vikendaški zajtrk: parfait s kosmiči, vaniljevim jogurtom in karamelizirano banano

IMG_6443

Pred kratkim smo limetke prejele prijetno presenečenje – dostavo BIO zajtrka Natur aktiv, pravo zakladnico zdravih dobrot in kakovostnih sestavin, in ideje za pripravo novih kombinacij okusov so se kar množile. Za nedeljski zajtrk sem se odločila za parfait s kosmiči in jogurtom, za tisti posebni “kick” pa je poskrbela karamelizirana banana, katere prijetna sladkost ter mehkost lepo dopolnjujeta rahlo kisel okus vanilijevega jogurta in hrustljavih kosmičev.

Recept je izjemno preprost – jaz sem imela celotno zadevo pripravljeno v manj kot pol ure, rezultat je bil zelo impresiven. Če razmišljate o malo drugačnem zajtrku, je zagotovo zmagovalna kombinacija.

SESTAVINE, za 4 kozarce:

 • 500 g navadnega ali grškega jogurta
 • Kosmiči, po želji (jaz sem uporabila Natur Aktiv bio kosmiče z jagodičevjem)
 • 250 ml sladke smetane
 • 4 zavitki Bourbon vaniljevega sladkorja (lahko tudi navaden vaniljev sladkor)
 • 4 banane
 • 80 g masla
 • 2 jušni žlici limoninega soka
 • 1 čajna žlička cimeta

PRIPRAVA

 1. Jogurt preneseš v plastično posodo in dodaš 1 zavitek vaniljevega sladkorja. Dobro premešaš.
 2. Sedaj karameliziraš banane: v plastični posodi zmešaš 3 zavitke vaniljevega sladkorja, limonin sok in cimet. Banane narežeš na kolobarje in jih preneseš v plastično posodo. Dobro premešaš, da se mešanica lepo razporedi po bananah.
 3. V veliki ponvi stopši maslo na srednji temperaturi. Ko se pojavijo mehurčki, lepo razporediš bananine rezine po ponvi. Pražiš približno 3 – 5 minut, dokler banane lepo porjavijo, nato obrneš na drugo stran in pražiš še 3 minute.
 4. Banane odstraniš iz ponve in pustiš počivati.
 5. Sladko smetano streseš v višjo posodo in ji dodaš sladkor in vaniljo (pazi, da je smetana dobro ohlajena). Paziš, , da smetana ni pretrda, tako da jo rahlo stepeš – to je takrat, ko na površini nastanejo majhni beli rožički.
 6. V kozarec dodaš dve žlic kosmičev, nato dve žlici jogurta. Dodaš plast karamelizirane banane in plast sladke smetane.
 7. Ponoviš vrstni red, dokler ne prideš do roba kozarca.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.