Velikonočna potica z masleno bučo, kokosom in vaniljo

Houseparty, Sladica | April 3, 2015 | By

potica z buco

Velika noč je za nas ateistične duše en ljubših kulinaričnih praznikov. Medtem ko velja, da je v tem času skoraj obvezna priprava orehove potice, sem se sama odločila za eksperiment – pred kratkim sem v eni od lanskih številk Odprte kuhinje naletela na zanimiv recept za potico z masleno bučo. Ker sta v sicer že precej osiromašeni ozimnici počasi propadali dve buči, je bila odločitev, da jo poskusim narediti, na dlani. Vestno sem sledila navodilom recepta in kmalu ugotovila, da ni vse čisto tako, kot piše v opisu. Kvas je vzhajal prepočasi, ker v opisu ni pisalo, da mora biti mleko mlačno, testa je nastalo več, kot sem načrtovala, nadeva mi je uspelo narediti za vsaj dve veliki potici, za povrh je bil pa še absolutno preredek. Rešitev? Neumorno ponavljanje: »Keep calm and carry on«, nadevu sem hitro dodala precej kokosove moke in še malo drobtin, sicer bi nadev tekel iz potice, uporabila pa sem tudi le polovico mase (preostanek je počakal na naslednjo peko). Rezultat? Okusna, sveža in precej sočna velikonočna potica, ki je v celoti izginila v roku dveh dni, navdušila pa je tudi tiste, ki potico sicer mirno izpustijo z jedilnika. V nadaljevanju je na voljo recept, kjer so količine že prirejene, skoparila pa nisem niti pri navodilih.


SESTAVINE

Testo

  • 60 dag bele moke
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag masla
  • 3 rumenjaki
  • 3 dag kvasa
  • Ščepec sladkorja
  • Približno 0,5 l mleka
  • Naribana limonina lupina
  • Velika žlica ruma
  • Ščepec soli

Nadev

  • 0,8 kg maslene buče
  • 2 žlici masla
  • 200 g kokosove moke, po potrebi tudi več
  • 200 g skute
  • 1 dl kisle in 1 dl sladke smetane
  • 3 jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 strok burbonske vanilje
  • 4 velike žlice sladkorja
  • Velika žlica ruma
  • Cimet (po želji)

PRIPRAVA

  1. Glede na kompleksnost postopka in časovno učinkovitost, je najbolje začeti kar s pripravo testa. V manjši posodi zmešamo malo mlačnega mleka (0,5 dl), kvas, ščepec sladkorja in žlico moke, nato premešamo in pustimo, da kvas začne vzhajati.
  2. V malo večji posodi zmešamo preostanek mlačnega mleka (začnite z 3 dl, po potrebi kasneje počasi dodajajte), na kose narezano maslo, rum, sladkor, limonino lupino, rumenjake in ščepec soli ter dobro premešamo. Nato dodamo vzhajan kvas (res se začne peniti in vzhajati), premešamo in med mešanjem postopoma dodajamo moko. Poleg obilice potrpljenja boste potrebovali tudi moč v rokah (zakaj že gnetenje testa ni olimpijska disciplina?!). Ko mešanica postane podobna testu in se začne ločevati od posode, ga oblikujemo v kepo, odložimo nazaj v posodo in pokrijemo s krpo, da je na toplem. Tako naj vzhaja približno pol ure, nato ga ponovno pregnetemo (s tem postane testo mehkejše, med pečenjem pa nastane tudi manj zračnih mehurčkov).
  3. Med vzhajanjem testa se lahko mirno lotimo nadeva. Najprej olupimo in na kocke narežemo bučo, nato pa koščke prepražimo na žlici masla. To lahko traja tudi le nekaj minut, važno je le, da se zmehčajo. Če smo jih narezali na zelo majhne koščke in jih take tudi želimo imeti v nadevu, jih pustimo, sama pa sem jih s pomočjo paličnega mešalnika raje spremenila v gladko kremo. Pustila sem jo, da se ohladi, vmes pa sem v drugi posodi zmešala jajca, skuto, smetani, sladkor, rum in cimet, slučajno pa se je našel še strok burbonske vanilije, katerega vsebina je prav tako romala v posodo. Nato sem dodala bučno kremo in dobro premešala.
  4. Ko je torej nadev pripravljen, vzhajano testo, ki je vidno naraslo (lahko do dvakratnega volumna) razvaljamo na debelino 1 cm, najbolje, da ciljamo na ovalno obliko. Na testo nanesemo nadev, enakomerno razmažemo (debelina je odvisna od okusa – če imamo radi več nadeva kot testa, potem naj bo plast debela, sicer pa tanjša). Testo zvijemo po principu rolade, obrežemo konce, če je zvitek predolg, da bi se usedel v predhodno pomaščen model.
  5. Potico pečemo eno uro na 180°C, če gre za veliko potico pečenje po potrebi malo podaljšamo, manjše potičke pa lahko pečemo tudi kakšno minuto manj. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se počasi ohladi. Če bodo lačni trebuhi uspeli počakati, seveda.

Dober tek in lepe praznike!

Tina Hajdinjak

Comments

  1. Velikonočna potica z masleno bučo, kokosom in vaniljo | Ljubljananjam - […] Velikonočna potica z masleno bučo, kokosom in vaniljo […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>