“Tri riži” gobova rižota s timijanom

gobova rizota s timijanom

Kaj naredim, ko brez idej strmim v hladilnik, oziroma mi internet ne dela? Rižoto. Moj default obrok na brzaka, saj osnovni italijanski recept kar prosi po dodatku tistih bučk, ki se mi valjajo po hladilniku oz. v tokratnem primeru šampinjonov in sušenih jurčkov, brez katerih si moj hladilnik ne predstavlja življenja.

Moja fascinacija s klasično italijansko rižoto se je v preteklost manifestirala v prebiranju neštetih priporočil italijanskih mojstrov, ki pa je imel vsak svoj ključni element oziroma priporočilo, a na koncu se je to v moji glavi vse pomešalo v sedem tradicionalnih sestavin, brez katerih rižota ni rižota: dober riž (prosim ne Basmati, čisto drugi kontinent), ampak klasični Arborio ali kakšen drugi škrobast riž z okroglastimi zrni, rastlinsko olje, stebelna zelena, šalotke/čebula, belo vino, maslo in parmezan. To je osnovni recept za italjansko rižoto, ki se ga pa seveda da obogatiti na nešteto načinov, z dodatkom zelenjave, mesa, morske hrane, zelišč in začimb. Maslo lahko tudi nadomestite z marscapone sirom, da bo zadeva še bolj kremasta, a to je že next level (beri: za goste).

Eksperimentacija je več kot dobrodošla; jaz sem nekoč iz obupa vrgla v rižoto zavitek Brie sira, in moram reči, da je bilo za pojest. Riž odpusti vse grehe, tako da kar pogumno.

Tokratna gobova rižota vsebuje »3 riži« mešanico od Zlatega polja, ker se imeli akcijo v Sparu in moja mama obožuje dober deal. Se je pa sijajno obnesla.

SESTAVINE

Za 3-4 osebe

  • 400 g 3 riži oziroma Arborio riž
  • 1 čebula/2 šalotki, nasekljano
  • 200 g svežih gob, nasekljanih
  • 20 g suhih jurčkov
  • Vejica svežega timijana, nasekljana
  • 1 strok česna, strt
  • 2 dl belega vina
  • Jušna osnova, se dodaja sproti in po potrebi, približno 800 ml
  • Parmezan, sveže nariban
  • Sol
  • Poper
  • Žlica ali dve masla
  • 2 žlici rastlinskega olja

PRIPRAVA

  1. Segreješ olje v ponvi, dodaš čebulo in pražiš 2 minuti, dokler se ne zmehča. Občasno premešaš, se ne sme obarvati.
  2. Dodaš riž in ga približno 2 minuti stalno mešaš, da postane rahlo prosojen.
  3. Dodaš belo vino in na srednjem ognju kuhaš dokler alkohol ne izpari. Stalno mešaš.
  4. Dodaš zajemalko jušne osnove, mešaš dokler riž ne absorbira tekočine. Ponoviš.
  5. Dodaš sušene jurčke in 2 dl jušne osnove. Kuhaš na majhnem ognju, po potrebi dodaš jušno osnovo.
  6. Segreješ drugo ponev in dodaš olje, ter pečeš sveže gobe 3 minute. Dodaš česen in nasekljan timijan in odstaviš s štedilnika.
  7. Ko je riž že skoraj kuhan mu dodaš popečene sveže gobe.
  8. Ko je rižota kuhana, odstaviš s štedilnika in dodaš maslo in parmezan. Brez masla bo zanič, tako da kar pogumno.

Dober tek!

Vesna Doknić

Comments

  1. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] svoj način v preteklosti obdelali po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto, aglio e olio, rižota, panna cotta, fritata,…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>