Tradicionalna škotska sladica: Cranachan
V iskanju popolne sladice za ne pretirano obremenjujoč zaključek kosila s prijatelji, sem se tokrat obrnila proti Škotski. Cranachan je tradicionalna škotska sladica, ki je preprosta za pripravo in čudovito združuje arome praženih ovsenih kosmičev, viskija, medu in malin. Končni rezultat je ne samo okusen, temveč tudi izjemno lep na pogled. Tokrat sem ga pripravila kar z malinami, kot se tradicionalno spodobi, splet pa ponuja nešteto idej za variacije s pomarančo, jagodami, borovnicami in še čim. Poskusite!
SESTAVINE
- 4 žlice ovsenih kosmičev
- 300 g malin (zamrznjene zadoščajo, še boljše pa so sveže)
- 350 ml smetane za stepanje
- 3 žlice medu
- 3 žlice viskija
PRIPRAVA
- Ovsene kosmiče za nekaj minut popražiš v pečici na 180 °C, da zadišijo.
- Polovico malin pretlačiš v pire, preostale pa pustiš cele (po okusu pireju lahko dodaš sladkor v prahu).
- Smetano stepeš, da se nekoliko strdi in ji dodaš pražene ovsene kosmiče, med in viski ter dobro premešaš.
- Kozarčke izmenjaje napolniš s kremo in z malinovim pirejem in preostalimi malinami.
- Za nekaj ur postaviš v hladilnik.
Dober tek!
Be the first to comment.