Tikka Masala s piščancem

tikka masala

Prebujajoče se pomladne dni, ki jim zlepa ne uide muhasto preskakovanje prenapolnjenih oblakov in ja, spomladanska utrujenost, je najbolje popestriti z dobro hrano. Takšno, ki ti da tisti posebni »kick«, s svojo aromo, izgledom in, kakopak, čudovitim okusom prepletajočih se raznoraznih začimb.  In zakaj ne bi tokrat okusne brbončice presenetili z nekoliko drugačnimi odtenki aromatičnih seans, ki k nam pronicajo iz oddaljenih krajev orienta?

Predstavljamo eno najbolj prepoznavnih in nadvse priljubljenih indijskih jedi, ki svoj renome zastopa povsem upravičeno. Hrustljavo zapečen, sočen in aromatičen piščanec omožen s kremno, dišečo paradižnikovo omako predstavlja sozvočje okusov, ki se jim je težko upreti. In kar je pri tem najbolj pomembno: priprava je otročje lahka! Nekoliko organizacije je potrebno morda le pri nakupu začimb, čeprav je slednje moč najti v vseh boljše založenih trgovinah.

Tikka masala je možna v nešteto varjacijah, tukaj ponujamo eno izmed njih.


SESTAVINE

Sestavine za piščančji Tikka:

  • par  piščančjih prsi
  • 1 skodelica navadnega jogurta
  • 1 čajna žlička česna (drobno sesekljanega)
  • 1 čajna žlička ingverja (drobno sesekljanega)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica koriandra v prahu
  • 1 žlica garam masale
  • 1 žlica kumina
  • sol

Sestavine za masala omako:

  • 1 čebula (narezana na drobno)
  • 2 žlički česna (drobno sesekljanega)
  • 2 žlički ingverja (drobno sesekljanega)
  • 1 svež čili ali pekoč feferon (drobno sesekljan, neobvezno)
  • 1 pločevinka paradižnikove mezge
  • 1 sladka smetana
  • ½ skodelice koriandra (sesekljanega)
  • 2 žlički koriandra v prahu
  • ½ čajne žličke čilija v prahu
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1 čajna žlička kumina
  • ½ čajna žlička garam masale
  • olje in žlička masla

 PRIPRAVA

  1. Piščančja prsa narežeš na debele trakove in jih postaviš v globok krožnik. Dodaš sol po okusu, koriander v prahu, kumin in garam masalo ter dobro vmasiraš v meso. V drugi posodi zmešaš česen, ingver, limonin sok in jogurt. Premešaš in poliješ čez piščančje trakove. Dobro premešaš, pokriješ s folijo in postaviš v hladilnik vsaj za 1-2h, še bolje čez noč.
  1. Pečico ogreješ na 180 °C.
  1. V globoki posodi na maslu in olju prepražiš česen in ingver ter po parih minutah primešaš čebulo in svež čili. Pražiš dokler se čebula ne zmehča, nato primešaš koriander, čili v prahu, kurkumo in kumin. Pražiš vse skupaj še kakšno minuto, priliješ paradižnikovo mezgo, soliš po okusu in dobro premešaš. Ko vse skupaj zavre zmanjšaš ogenj in pokrito kuhaš 15-20min. Občasno premešaš.
  1. Pekač premažeš z oljem in nanj položiš piščančje trakove. Poskušaj odstraniti čim več marinade, saj se bo drugače piščanec kuhal v vodi, ki nastane iz jogurta. Pečeš na 180°C 15-20min oz. toliko časa, da se piščanec speče (odvisno od debeline rezin).
  1. Ko je piščanec narejen, prestaviš pekač na višjo poličko in nastaviš pečico na žar, tako da se piščančji trakci po vrhu zapečejo (2-3min). Pozorno spremljajte piščanca, saj se lahko v nasprotnem primeru preveč zapeče in postane trd.
  1. Med tem v masala omako vmešaš garam masalo in priliješ sladko smetano. Dobro premešaš in pustiš še par minut, da se pokuha.
  1. Ugasneš ogenj in v masalo primešaš sesekljan sveži koriander. Iz pečice vzameš piščančje trakce, jih razrežeš na manjše kocke, streseš v masalo, premešaš in ta-daaa.
  1. Postrežeš z rižem in/ali naan kruhom.

Dober tek!

Andreja Rok, Vesna Doknić in Tina Hajdinjak

Comments

  1. Indijski kruh naan s črnim sezamom | Limetka.si - […] novo dimenzijo okusa. Postrežeš ga lahko z vsem, še posebej mu pašejo indijske klasike, kot so tikka masala, kari…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>