Tempura iz bezgovih cvetov s češnjevo omako

Tempura iz bezgovih cvetov

Ko mi je prijatelj prejšnji teden omenil, da obožuje “pohane” bezgove cvetove, sem kar konkretno debelo pogledala – to se da? Resno? Kako? Čemu? In najbolj pomembno: je okusno?

Z zagotovilom, da je “zelo dobro” sem se lotila velik eksperimentacije, in moram priznati, da sem zelo zadovoljna z rezultati. Okus bezga me pogosto spominja na citruse, še posebej v nesladkanem sirupu, in v mešanico še dodaš hrustljavo testo in na-izi češnjevo omako, je uspeh popoln. Če razmišljate o malo drugačni sladici za kosilo ali sladkosnedi večerji, izkoristite sezono bezga in poleg sirupa pripravite še tempuro.

SESTAVINE:

Za tempturo:

  • 4-5 bezgovih cvetov
  • 1 skodelica moke
  • 1 dl vode
  • 1 jajce
  • Ščepec cimeta
  • Nastrgana lupinica ½ limone

Za pomako:

  • Pest češenj
  • Čajna žlička sladkorja
  • Žlica bezgovega sirupa
  • Žlica limoninega soka

PRIPRAVA:

  1. V majhni skledi  na rahlo stepeš jajce, in mu dodaš vodo. V malo večjo skledo streseš moko in ji dodaš cimet in limonino skorjico.
  2. Mokre sestavine dodaš suhim in dobro premešaš z metlico, dokler ne dobiš gosto maso brez grudvic.
  3. Bezgov cvet primeš za pecelj in ga pomočiš v testo, tako da so cvetovi popolnoma prekriti. Malo ocediš in daš v vročo ponev s približno 1 cm olja, odvisno od velikosti cvetov.
  4. Cvreš dokler ne dobi cvet zlato barvo, po potrebi tudi obrneš.
  5. Postaviš na papirnato brisačko, da se olje odcedi.
  6. Ponoviš z ostalimi cvetovi.
  7. Sedaj pripraviš pomako.
  8. Češnjam odstraniš peške in jih postaviš v manjšo kozico. Dodaš vse sestavine in kuhaš na srednjem ognji približno 10 minut, z občasnim mešanjem.
  9. Postrežeš cvetove z pomako, lahko jo tudi preliješ čez cvetove.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>