Švedske mesne kroglice a la IKEA

Glavna jed, Houseparty, Kosilo, Mesno | December 9, 2014 | By

švedske mesne krogljice

Švedski pohištveni in mesno-kroglični velikan IKEA še zmeraj ni prepoznal lepote slovenskih krajev, tako da smo primorani skočiti k sosedom po novo mizico za v dnevno in fiks famoznih mesnih kroglic v smetanovi omaki.

Osebno nisem največji pristaš ‘skuhaj – zmrzni – pogrej’ šole kuhanja, tako da sem se odločila pripraviti DIY verzijo švedskih mesnih kroglic, ki je nastal na podlagi številnih receptov na internetih, in moram priznati, da nisem bila razočarana. Če iščete pristno IKEA izkušnjo, pa lahko švedske mesne kroglice seveda tudi zmrznete in pogrejete!

SESTAVINE

  • 500 g mletega mesa (miks govedine in svinjine)
  • 1 krompir
  • 1 jajce
  • 2 šalotki, nasekljani
  • 1 skodelica kruhovih drobtin
  • koper, nasekljan
  • maslo
  • Olje
  • sol in poper

ZA OMAKO

  • sok ½ limone
  • 150 ml jušne osnove
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici kisle smetane

POSTOPEK

  1. Olupljen krompir narežeš na manjše kose in kuhaš v kropu približno 10 minut. Ko se ohladi, ga zgneteš z vilico v pire.
  2. V veliki posodi združiš meso, krompir, šalotko, jajce, koper, soli in poper.
  3. Dobro pregnetiš, da se vse lepo skombinira. Oblikuješ v kroglice.
  4. V veliki ponvi pogreješ kombo masla in olja, in dodaš mesne kroglice, v dveh rundah.
  5. Ko so kroglice pečene in hrustljave jih odstraniš iz ponve.
  6. Sedaj se pa lotimo omake: v drugo ponev vržeš malo masla/olja/sokov, ki so ostali v ponvi, dodaš limonin sok in jušno osnovo in moko, dobro skombiniraš, da ni grudic.
  7. Dodaš kislo smetano in sol in poper po potrebi.  Ko je omaka prave konsistence, enostavno dodaš mesne kroglice.

Švedske mesne kroglice postrežeš s pirejem in brusnično ali borovničevo marmelado.

Dober tek!

Comments

  1. Leave a Reply

    Uroš
    February 6, 2015

    Že večkrat sem se spraševal in ugibal.
    A se da drobtine izpustiti? Vloga drobtin je, da zadevo rahlo osuši in ne da veže, ali? Če izpustim bo prav tako dovolj kompaktna masa, za pečenje.
    Kaj menite?

  2. Leave a Reply

    @blurredlimes.si
    February 6, 2015

    Pozdravljen! Drobtine vpijejo tekočino in vplivajo na teksturo kroglic, in če jih izpustiš, bodo kroglice po možnosti malo bolj trde, vendar drugih večjih posledic ne bi smelo biti. V tem primeru jih veže jajce in krompir, tako da jih mile volje izpustiš. Pa srečno! 🙂

  1. Mini burgerji z Rio Mare tuno, karamelizirano čebulo in medeno omako | Limetka.si - […] Švedske mesne kroglice […]
  2. Avokadov namaz s tuno | Limetka.si - […] Švedske mesne kroglice […]

Leave a Comment to@blurredlimes.si

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.