Pozdrav pomladi – špargljeva pita

Špargljeva pita

Mislim, da se strinjamo, da so šparglji ena najboljših stvari, ki se lahko zgodijo spomladanskemu krožniku in čisto nikoli ne zrastejo niti malo prekmalu. Z velikim veseljem obveščamo, da jih tudi pri Zelenemu zabojčku že imajo in jih lahko naročite!

Pri Limetkah smo sezono špargljev otvorile s tole okusno slano pito. Čisto preprosto (a zmagovito!) krhko testo, napolnjeno s svežimi šparglji in prijetno in sočno mešanico jajc, kisle smetane in naribanega sira. Obljubimo, ne morete zgrešiti, pa naj bo to brunch, kosilo ali večerja. Testo se splača nekoliko zapeči že brez nadeva, saj bo dno tako ostalo bolj čvrsto in se med peko ne bo toliko namočilo. Namesto ovčjega sira brez težav uporabite tudi kakega drugega, dobro pa je upoštevati, da je okus špargljev sam po sebi močan in si čisto lahko privoščimo uporabiti tudi bolj aromatičen sir, ki jim bo kos.


SESTAVINE

Za testo:

  • 1 jajce
  • 125 g hladnega masla
  • 250 g moke
  • ščep soli
  • dve žlici mrzle vode

Za nadev:

  • 150 g špargljev
  • 2 jajci
  • 100 g kisle smetane
  • 50 g ovčjega sira
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

POSTOPEK

  1. Zmešaš moko in sol, vmešaš sol in jajce.
  2. V mešanico zgneteš na kocke narezano hladno maslo in hladno vodo ter zamesiš testo.
  3. Testo oblikuješ v disk, zaviješ v folijo in postaviš v hladilnik za vsaj eno uro.
  4. Pripraviš model za pito in ga na tanko premažeš z olivnim oljem.
  5. Testo razvaljaš in obložiš pekač, lahko pa ga tudi čisto preprosto enakomerno razporediš in potlačiš po modelu.
  6. Obložen pekač pečeš 10 minut na 180 °C brez nadeva, da dno pite na koncu ni preveč namočeno.
  7. V vmesnem času pripraviš mešanico za nadev: zmešaš jajci, kislo smetano, nariban ovčji sir ter mešanico posoliš.
  8. Šparglje opereš, jim odrežeš olesenele dele in jih narežeš na koščke.
  9. V predpečeno testo na dno najprej razporediš koščke špargljev, nato pa previdno zaliješ s prej pripravljeno mešanico.
  10. Na koncu pito še popopraš in nanjo naribaš malo muškatnega oreščka ter jo pečeš še približno pol ure na 180 °C.
  11. Dober tek!

Comments

  1. Leave a Reply

    tamara
    April 17, 2017

    Tried and tested. Delicious! I didn’t have goats cheese though, so I added some young cheese and ham instead. Kids loved it (as well as adults)

  1. Šparglji v hrustljavi srajčki z Za’atarjem in črnim sezamom | Limetka.si - […] je Urška pred kratkim demonstrirala s prečudovito špargljevo pito, Limetke jemljemo sezono špargljev zelo resno – časovni okvir je…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>