Špageti kuhani v rdečem vinu s panceto in zorjenim kozjim sirom

img_6167

Spletna kulinarična skupnost se je v zadnjem desetletju tako razcvetela, da imam včasih občutek, da smo že videli in slišali vse, kar se da na to temo reči – nekje, v nekem kotičku svetovnega spleta, je mogoče najti vsako možno kombinacijo in variacijo na svetovne klasike.

To še posebej drži za italijansko kuhinjo – njena neomajna popularnost nas je pripeljala do točke, ko je na voljo skoraj tri milijone receptov za špagete bolognese.

A vsake toliko svet navduši edinstvena novost – kot na primer cronut, hibrid krofa in francoskega rogljička najboljšega slaščičarja sveta, Dominiqua Ansela iz New Yorka, katerega slaščice so tako pregrešne, da so bile vredne kar štirih izletov v njegovo pekarno v Soho predelu New Yorka – cronutu se kar nisem mogla upreti!

cronut

V tem duhu sem se odločila poskusiti še eno “internetno senzacijo” – pašto kuhano v rdečem vinu. Receptu sem pristopila z mešanico radovednosti in skepticizma – bo to sploh užitno? Za omako sem se odločila za aglio i olio (česen in olivno olje), saj se mi je zdelo, da bo dobro sedlo k rdečemu vinu, ki sem mu dodala še panceto in kozji sir. Nivo kompleksnosti je nizek, le pazite, da ne zažgete česna – jaz osebno česen vedno pražim na najnižji temperaturi in mešam kot nora, saj je zažgan česen nekaj najbolj žalostnega. Pa ne se bati olja, čim več tem bolje. Julia Child je nekoč dejala: “The key to happiness is butter”, h čemu jaz dodajam “and olive oil”, tako da kar pogumno!

Moram priznati, da je bila ljubezen na prvi pogled. Kdo bi si misli, da bo rdeče vino dalo špagetom tako poglobljen in prefinjen okus, ki mu odlično paše mešanica česna, pancete in kozjega sira.

Zadeva je narejena v roku pol ure, a ti da občutek, da ješ nekaj nevsakdanjega. Sedaj imam nov adut za navdušiti goste, ki ga bom zagotovo še kdaj uporabila.


SESTAVINE, za dve osebi:

 • 1l vode
 • 0.6l suhega rdečega vina (jaz sem uporabila Merlot)
 • 250 g špagetov
 • 3 stroki česna
 • 40 g pancete
 • kos kozjega sira
 • Kosmiči rdeče paprike
 • sčepec soli
 • 1 limona
 • 4 žlice olivnega olja

PRIPRAVA:

 1. Vodo, rdeče vino zliješ v lonec in dodaš krepak ščepec soli.
 2. Tekočino zavreš in dodaš špagete. Skuhaš al dente in prihraniš 1dl kuhalne tekočine.
 3. Panceto popražiš v ponvi, dokler ni lepo zapečena in hrustljava.
 4. Segreješ olivno olje v veliki ponvi na malem/srednje močnem ognju. Dodaš česen in mešaš, dokler ni česen zlato rjave barve.
 5. Dodaj kosmiče rdeče paprike, sol in poper. Dodaš panceto in kuhalno tekočino.
 6. Dodaš špagete v ponev in dobro premešaš, da se sestavine prepojijo.
 7.  Stisneš limone po okusu.
 8. Preneseš v krožnike in posuješ z nastrganim kozjim sirom.

Dober tek!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.