Špageti Carbonara

carbonara-pasta

Ko pride do kuhe sem zagriženi pristaš filozofije, da je kanon kanon z dobrim razlogom, še posebej ko pride do italijanske kuhinje. Kulinarične dobrote iz te dežele smo na svoj način v preteklosti obdelali po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto, aglio e olio, rižota, panna cottafritata, tiramisu, tortelini, juha iz pečenih paradižnikov), in kot mnoge izmed omenjenih jedi, ima tudi razvpiti spaghetti alla carbonara skromne korenine, preprost seznam sestavin in enostavno tehniko priprave. Lahko bi rekli, da ni veliko za razglabljati o tej jedi, da je dolgočasna in izpeljana, a kaj to možgani instinktivno zahrulijo “kje je vilica?” sekundo, ko je zadeva pripravljena, in jaz se ji enostavno ne morem upreti.

A ko je krožnik ponovno prazen, se lahko z nasmeškom vprašamo, kje leži njena privlačnost. Jajčni kremi, za katero ima človek občutek, da je iz svile, perfektno parira dišeč (a nujno kakovosten) parmezan – skupaj sta močnejša. Za mesojede ga ni čez panceto, moram pa priznati, da jo ponavadi nadomestim z bučkami, ker imam doma vegeterjanca. A tu imamo originalen recept, kot so si zamislile stereotipne italijanske nonice, vi pa kar eksperimentirajte po moji volji. Nikoli ne bodo vedele. 

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 200 g špagetov
 • 2 jajci (čim bolj sveži)
 • 50 g parmezana
 • 40 g pancete
 • sol
 • poper
 • olivno olje

POSTOPEK

 1. Zavreš posoljeno vodo in daš kuhati špagete.
 2. Medtem na kančku olivnega olja popečeš panceto.
 3. Ko so špageti kuhani, jih dodaš v ponev s panceto in premešaš. Nekaj vode, v kateri so se kuhali, prihraniš za točko 5.
 4. Špagete s panceto odstaviš, pustiš, da se malenkost ohladijo in medtem v posebni posodici razžvrkljaš jajci, jim dodaš parmezan in poper.
 5. V ponev s špageti in panceto vmešaš jajca s parmezanom. Če ni dovolj kremasto, dodaš še malce vode, v kateri so bili kuhani špageti.

Buon Appetito!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.