Slastni domači falafel polpeti

IMG_5194

Sama sem falafel prvič poskusila šele pred 14 dnevi, ko ga je Vesna naročila v pisarno in zadeva me je pustila rahlo hladno. Ker pa mi je moja boljša polovica (bivši vegi) vztrajno prigovarjal, da mu moram dati še eno šanso, sem se vdala v usodo in ga poskusila pripraviti doma, da ga lahko uživam v vsem svojem okusu. Nad rezultatom sem bila presenetljivo navdušena. Še najbolj me je spominjal na kakšne vegetarijanske sojine polpete, čeprav Anže pravi, da je to 100x bolje. Pod njegovo izjavo se podpišem in z vami delim ta dokaj osnoven recept, ki sem ga skrajno poenostavila, da ustreza našim natrpanim urnikom. Najbolj od vsega me je pa šokiralo, da so v masi pristale praktično vse sestavine iz katerih ponavadi delam humus!

Uživajte v okusu doma pripravljenega falafla in presenetite še kakšnega gosta. Jed ni zelo razpasena, zato se z njo zlahka naredi dober vtis.

SESTAVINE (za 4 osebe kot topla predjed):

Osnova:

  • 500 gramov čičerike – zaradi časovne stiske sem uporabila kar 2 odcejeni konzervi, sicer pa bi lahko 400g čičerike lahko namočili čez noč, prelili s hladno vodi, odcedili, ter skuhali do mehkega. 
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 5 jušnih žlic drobtin, zmanjšamo na 3 jušne žlice, če čičerika ni iz konzerve
  • 3 žlice sezamove paste, tahini
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlici moke
  • Olje za cvrtje

Začimbe:

  • ½ jušne žlice kumine (orientalske ali navadne)
  • ½ jušne žlice soli
  • 1 jušna žlica LIMONINEGA SOKA
  • malo popra
  • šopek peteršiljevih listov (po okusu, meni je všeč, zato sem ga dala veliko)
  • listki petih vejic timijana (na tem mestu bi moral sicer biti koriander, približno vejici svežega, ampak ker se midva s koriandrom ne marava, sem izbrala timijan)
  • opcijsko: jaz vsem svojim orientalskim jedem dodam še malo kurkume in kajenskega popra, vendar po želji


PRIPRAVA

  1. V mešalniku počasi zmešamo čičeriko, čebulo, česen, tahini in olje.
  2. Sesekljamo sveže začimbe.
  3. Zmes damo v skledo in ji dodamo drobtine in začimbe.
  4. Dobro zmešamo.
  5. Iz mase oblikujemo kroglice, “čevapčice” aka krokete ali pa polpete – po želji .
  6. Segrejemo izdatno količino olja in ocvremo do zlato-rjave barve. Ker v zmesi ni jajc, so skrbi kdaj je dovolj ocvrto praktično odveč.
  7. Previdno (zadeva je dokaj krhka) odstranimo iz olja, odcedimo, popivnamo odvečno olje in še tople postrežemo.

Priznan, da sem sama kroglice na koncu potapljala v slastni koktail mešanici:

  • 1 jušna žlica kečapa
  • 2 jušni žlici majoneze
  • malo čilijeve omake.

Zraven lahko postrežemo tudi kakšno omako iz jogurta in sezamove paste (tahini):

  • 1 lonček 3,2% mm navadnega jogurta
  • 1 strok sesekljanega česna
  • 3 žlice tahinija
  • sok pol limone  
  • peteršilj
  • sol
  • poper

Dober tek!

Comments

  1. Leave a Reply

    kresnanota
    May 3, 2016

    Čau, super masa, super slastno. Zataknilo se je pri pečenju v olju. Dovolj olja in kar naenkrat se dobila oljnato juho z zelišči in zelenjavo. Mogoče bi se jo dalo celo kako naprej uporabiti:) šla je stran. Nato sem jih samo popekla v ponvi in bili so res fini. Je mogoče razlog, ker nisem dodala moke not?

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>