Slane palačinke z dimljenim lososom in kislo smetano

Palačinke z lososom in kislo smetano

Kadar pomislimo na palačinke, so ponavadi sladke. Marmelada, čokolada, orehi … na slane pa se žal spomnimo bolj poredko. Meni najljubša kombinacija slanih palačink je hladna in ima nekaj nordijskega pridiha – prijetno slan in aromatičen dimljen losos v dobri družbi kisle smetane, ki doda svežino, za nameček pa posute s koprom. Za koper je pri kombinaciji lososa in kisle smetane najbolje, da nikoli ne manjka. Skupaj s kozarcem svežega belega vina so čudovite tako za sončen pomladni brunch, kot tudi za kosilo ali večerjo. Še posebej praktično je, da so hladne in tako ni velikih težav, če kakšno prihranite za pozneje (če vam uspe, seveda).

In še nasvet: Če vam zmanjka nadeva in vam ostane še kaka palačinka, jo brez težav nadevate tudi s čim sladkim, saj so same palačinke čisto nevtralne.

SESTAVINE

Za palačinke (za približno 8 palačink):

  • 2 jajci
  • 0,5 l mleka
  • 220 g moke
  • ščep soli
  • žlička olja (in še malo za namastitev ponve)

Za nadev:

  • 200 g dimljenega lososa
  • lonček kisle smetane
  • koper
  • poper

PRIPRAVA

  1. Sestavine za palačinke zmešaš z električnim mešalnikom v gladko maso.
  2. Na ponvi segreješ nekaj olja, namastiš celotno dno ponve, nato pa preostalo olje odliješ v ločeno posodico in shraniš za kasneje (najbolje je pred vsako naslednjo palačinko ponev ponovno nekoliko namastiti).
  3. Z zajemalko zliješ nekaj mase na ponev in jo enakomerno porazdeliš po dnu. Ko postane dovolj čvrsta, previdno obrneš in zapečeš še na drugi strani.
  4. Pečene palačinke ohladiš.
  5. Dimljenega lososa narežeš oziroma natrgaš na manjše kose.
  6. V posamično palačinko z žlico namažeš nekaj kisle smetane, nanjo položiš koščke lososa, nato pa posuješ s koprom in malo popra.
  7. Palačinko prepogneš na polovico (lahko pa jo tudi zviješ).
  8. Dober tek!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>