Sladoledna torta s svežimi borovnicami

Houseparty, Sladica | July 6, 2015 | By

sladoledna_torta 003

Poletje kliče po sladoledu in rojstni dnevi kličejo po tortah. Poletni rojstni dnevi torej kličejo po sladolednih tortah in klicu se je vljudno odzvati. V hladilniku je počival lonček svežih gozdnih borovnic in takoj je bilo jasno, da bodo tokrat sodelovale v harmoniji z belo čokolado. Nastala je (še kar časovno zahtevna) triplastna sladoledna torta – beljakova podlaga iz mletih mandljev, sladoledna jajčna krema ter sladoledna krema iz bele čokolade, za okras in svežino pa sveže borovnice. Bolj poletno ne gre!

SESTAVINE (za 26 cm pekač):

Za dno:

  • 125 g mletih mandljev
  • 60 ml olivnega olja
  • vanilija
  • pol žličke pecilnega
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 4 beljaki

Za jajčno kremo:

  • 2 skodelici mleka (skodelica = cca 2.6 dl)
  • 2 skodelici smetane
  • pol skodelice sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • ščep soli

Za kremo iz bele čokolade:

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 5 žlic vode
  • 300 g nalomljene bele čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • 3 jajca

POSTOPEK

Dno:

  1. Stepeš beljake, dodaš sladkor v prahu in skupaj s sladkorjem stepaš še nekaj minut.
  2. Posebej zmešaš mlete mandlje, olivno olje, vanilijo in pecilni prašek.
  3. Del stepenih beljakov dobro zmešaš z mešanico z mletimi mandlji, preostale pa narahlo vmešaš s spatulo, da zmes ostane zračna.
  4. Pečeš na 180 °C približno 30 minut, nato pa še toplo testo malo potlačiš in dobro ohladiš.

Jajčna krema:

  1. Zmešaš mleko, smetano, ščep soli in polovico sladkorja ter v kozici segreješ, da rahlo zavre, nato pa odstaviš.
  2. Preostali sladkor stepeš skupaj z rumenjaki.
  3. Mešanico s smetano počasi vmešaš v rumenjake, nato pa vse skupaj preliješ nazaj v kozico in ob stalnem mešanju segreješ, da se zgosti.
  4. Mešanico po potrebi precediš skozi gosto cedilo, da odstraniš grudice.
  5. Kremo malo ohladiš, nato pa z njo preliješ dno in pekač za vsaj eno uro postaviš v zamrzovalnik.

Krema iz bele čokolade:

  1. Sladkor vmešaš v vodo in segreješ v kozici do vrenja in nato kuhaš še eno do dve minuti, da mešanica dobi sirupasto konsistenco (se nekoliko zgosti). Odstaviš z ognja.
  2. Nalomljeno belo čokolado vmešaš v sirup ter mešanico za nekaj minut ohladiš.
  3. Vmešaš rumenjake v mešanico s čokolado in dobro stepeš ter ohladiš.
  4. Smetano narahlo stepeš in jo primešaš čokoladi in rumenjakom.
  5. Na koncu stepeš beljake in jih narahlo primešaš v mešanico.
  6. Na predhodno dobro ohlajeno plast jajčne kreme preliješ pripravljeno kremo iz bele čokolade in vse skupaj postaviš v zamrzovalnik še za nekaj ur (najbolje pa čez noč).
  7. Torto vzameš iz zamrzovalnika kakih dvajset minut pred serviranjem, da se nekoliko zmehča in je primerna za rezanje. Serviraš s svežimi borovnicami.

Dober tek!

Če ste uživali v tem receptu, si oglejte tudi:

Lešnikova pitaLešnikova pita

mousse-tortaČokoladni mousse x3

nutela_3Domača nutella

Comments

  1. Oreo cheesecake: Ko brbončice zapredejo (brez peke) | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]
  2. Lešnikova pita | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]
  3. Čokoladni mousse x3 | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]
  4. Churrosi malo drugače | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]
  5. Bučna pita | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]
  6. Oreo cheesecake: Ko brbončice zapredejo [brez peke ] | Limetka.si - […] Sladoledna torta s svežimi borovnicami […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>