Shortbread z belo čokolado in pistacijami

Sladica, Vegetarijansko | December 25, 2016 | By

Shortbread s kardamomom, belo čokolado in pistacijami

Shortbread (ne, tega raje ne poskušajmo prevesti) je v osnovi izjemno preprosta stvar. Zadoščajo tri sestavine – moka, maslo in sladkor. V tem primeru sem ga naredila malo bolj krhkega (dodala sem nekaj škroba) in za aromo primešala še kardamom in rožno vodo (čudovita kombinacija, mimogrede), poleg tega pa sem se na koncu še malo poigrala pri okraševanju. Glede oblikovanja so mnenja nekoliko deljena. Nekateri raje paličice narežejo pred peko, meni pa je ljubše speči kar cel pravokotnik in ga narezati sveže pečenega, še toplega. Ob tem velja opozoriti, da so piškotki resnično zelo krhki in je pri rezanju treba biti zelo pazljiv, če želiš doseči fotogeničen rezultat.

SESTAVINE

  • 300 g moke
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički rožne vode
  • pol žličke kardamoma
  • 100 g bele čokolade
  • zdrobljene nesoljene pistacije

PRIPRAVA

  1. Zmešaš moko, škrob in kardamom.
  2. Zmehčano maslo z mešalnikom kremasto zmešaš s sladkorjem v prahu, ter dodaš rožno vodo.
  3. Kremasto zmešanemu maslu dodaš približno polovico moke ter vse skupaj zmešaš z mešalnikom.
  4. Preostanek moke vmešaš ročno ter zamesiš testo.
  5. Testo razvaljaš na pekač, obložen s papirjem za peko (da se ne lepi preveč na valjar, po potrebi površino še malo pomokaš) in oblikuješ v čim lepšo pravokotno obliko. Površino pravokotnika prebodeš z vilicami in testo postaviš v hladilnik za eno uro.
  6. Pečico segreješ na 180 °C.
  7. Testeni pravokotnik pečeš približno 18 minut, da robovi čisto malo porumenijo.
  8. Še toplo testo razrežeš na paličice in ohladiš na mrežici.
  9. V vodni kopeli stopiš belo čokolado ter jo pokapaš na konice paličic, čez pa posuješ zdrobljene pistacije.
  10. Dobro ohladiš.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>