Scones – jabolčni piškoti

scones jabolčni piškoti

Sezona jabolk je bila letos sicer bolj žalostna. Če se vam v shrambi vendarle skriva kakšno osamljeno, neugledno in za ribanje primerno jabolko, pa so tile sočno hrustljavi jabolčni piškotki (po svetu poznani pod imenom scones) odlična ideja. Naribano jabolko poskrbi za sočnost, maslo za piškotasto hrustljavost in dodatek medu in cimeta že skorajda diši po decembru. Pripravljeni in pečeni so zelo hitro, zato so prav gotovo odlična izbira tudi za zajtrk ali brunch.

SESTAVINE (za 12 do 16 sconov)

  • 280 g moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • žlica medu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • ščep soli
  • 50 g ohlajenega masla
  • 1 naribano jabolko
  • 125 ml mleka

Preliv pred peko:

  • 2 žlici mleka
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • cimet

POSTOPEK

  1. Pečico segreješ na 220 °C.
  2. Zmešaš suhe sestavine (moko, sodo, sol, pecilni prašek) in vanje zamesiš sladkor, ohlajeno maslo in med.
  3. Masi dodaš mleko in naribano jabolko (ki ga prej malo ožameš).
  4. Na hitro zamesiš testo, ki naj bo ravno toliko lepljivo, da ga že lahko oblikuješ (po potrebi dodaš še nekaj moke).
  5. Oblikuješ dva sploščena kroga (debeline dober centimeter), ki ju premažeš z mlekom in posuješ s sladkorjem v prahu in cimetom.
  6. Pred peko kroga zarežeš na šestine ali osmine in pečeš 15 do 20 minut.
  7. Nekoliko ohladiš in nato narežeš oziroma natrgaš na kose.
  8. Dober tek!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>