San Francisco-style hot dog v rožmarinovi štručki z žafranovo majonezo

hotdog_strucka_4

Naslednji mesec bo za Limetke prav posebno obarvan: v sodelovanju z ekološkim mesom Ekodar bomo del “kulinaričnega izziva”, kjer vam bomo skupaj s tremi drugimi slovenskimi blogerji vsak teden predstavile recept za nove kulinarične podvige. Da ne bo dolgčas, boste lahko na Facebooku tudi glasovali za tisti recept tedna, ki vam je najbolj všeč, tako da kar pogumno!

Tokrat smo imele zelo zanimiv izziv: sodobni twist na fast food klasiko hot dog. Odločile smo se za San Francisco-style hot dog po limetkasto, s hrenovko iz ekološkega mesa, domačim rožmarinovim kruhom in gurmansko majonezo z žafranom in česnom.

In ker hot dog spada v urbano okolje, smo se na pojedino odpravile kar na Kongresni trg in kar se da hitro in z velikim užitkom pospravile naše male mojstrovine.

 

hotdog_hrenovka

SESTAVINE (6 oseb)

  • goveje hrenovke Ekodar
  • solata ledenka
  • 2 paradižnika
  • slanina (lahko uporabiš kar panceto, narezano na rezine, ki jo narežeš na manjše koščke)

Štručke z rožmarinom

  • 800 g polnozrnate moke
  • 2 jedilni žlici suhega kvasa
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 1 dcl tople vode
  • 2 dcl toplega mleka
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 rumenjak
  • rožmarin

Domača majoneza z žafranom in česnom (količino sestavin lahko prilagajaš svojemu okusu)

  • 2 jedilni žlici tople vode
  • 1,5 čajne žličke žafrana
  • 2 jajci
  • 1,5 čajne žličke gorčice
  • 1 čajna žlička česna
  • 200 ml olja (kombiniraj olivno in rastlinsko)
  • 1-2 jedilni žlici balzamičnega kisa
  • Sol, poper

POSTOPEK

  1. Začneš s pripravo štručk z rožmarinom. Pečico segreješ na 200 °C.
  2. V posodi raztopiš sladkor v topli vodi in dodaš še kvas. Ko kvas naraste, dodaš mleko, olje, sol in prbl. 400 g moke. Dobro premešaš.
  3. Postopoma dodajaš moko, dokler se testo ne odlepi od posode. Dobro zgneteš.
  4. Iz testa oblikuješ štručke, premažeš jih z razžvrkljanim jajcem, na vrhu narediš zareze in pečeš prbl 20 min (do zlatorjave barve)
  5. Na vrsti je majoneza. V toplo vodo za nekaj minut namočiš žafran.
  6. Ločiš jajca in pripraviš rumenjake. Dodaš jim malce odcejen žafran, gorčico in česen ter pričneš s stepanjem (lahko kar na roko).
  7. Postopoma dodajaš olje. Ko se začne majoneza gostiti, dodaš še kis po svojem okusu.
  8. Nazadnje majonezo začiniš še s soljo in poprom. Shraniš jo v hladilnik.
  9. Brez hrenovk ni hot doga. Slanino narežeš na majhne koščke in jih popečeš na žaru. Shraniš jih v posodo in na preostali maščobi popečeš hrenovke.
  10. Medtem narežeš solato in paradižnik.

Štručke so končane, poškropiš jih z vodo in počakaš, da se malce ohladijo. Prerežeš jih, kot vidiš na sliki, in napolniš z vsem pripravljenim. Dober tek!

hotdog_strucka_1

hotdog
hotdog_strucka_3a

Comments

  1. Leave a Reply

    Kmetija Klepec
    June 3, 2015

    Štručke izgledajo tako dobro, da mmm, se kar sline cedijo! A rožmarin dodaš povsem na koncu gnetenja? Približno koliko rožmarina? Še eno povsem off topic vprašanje – a žar na prvi fotki je namizni žar?

    • Leave a Reply

      Anonymous
      June 5, 2015

      Zdravo!
      Uporabile smo dve vejici rožmarina (samo listke), v maso pa smo jih dodale že pred gnetenjem. Žar pa je namizni ja 🙂 Če boste imeli še kakšno vprašanje kar pišite v vsakem primeru pa javite kako vam je všeč recept!

  2. Leave a Reply

    designer italian shirts
    October 30, 2017

    They are a great deal larger this season while using
    numerous styles, colors, and fabrics to remain made into.
    Their entertaining and informative blogs allow quick communication between author
    and reader. T times, it’s not at all about your dress but exactly how well you make it and what you will be using it for.

  1. Mini burgerji na krompirjevi posteljici | Limetka.si - […] San Francisco-style hot dog […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>