Rose kuhano vino s kardamomom

Houseparty, Pijača | November 27, 2015 | By

IMG_5350

S prižigom prazničnih lučk v Ljubljani se zame uradno odpre sezona božičnih pregreh – končno imam legitimen izgovor za redno konzumacijo večjih količin kuhanega vina, ki zame predstavlja popolno pijačo za mrzle decemberske dni.

Tokrat sem se lotila malo drugačne različice kuhančka – uporabila sem rose vino, ki sem ga dodatno začinila s kardamomom. S kardamomom, ki sodi v družino ingverja, sem se prvič srečala v Jordaniji, kjer med kavna zrna vedno pomešajo kardamom, in moram priznati, da je bila ljubezen na prvi pogled. Bi pa izpostavila, da je kardamom kar ostra in nenavadna začimba, na katero se je pogosto potrebno navaditi (podobno kot s koriandrom), in deluje kot zanimiva kombinacijo ingverja in cimeta, kar je kot nalašč za dobrega kuhančka. kuhano vino 

SESTAVINE (za 1 osebo, pomnožite s številom oseb)

  • 3dl rose vina po izbiri
  • 1dl vode
  • 1 lupina pomaranče
  • 4 klinčki
  • Ščepec cimeta
  • Ščepec mletega kardamoma (lahko uporabiš tudi celi kardamom)
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 čajna žlička naribane limonine skorjice
  • 1 čajna žlička naribanega ingverja

PRIPRAVA

  1. Vse sestavine daš v kozico in dobro premešaš.
  2. Segreješ do vretja in kuhaš približno 20 minut.
  3. Postiš, da se malo ohladi in precediš.

In to je to!

Nasvet za serviranje: mini kozarčki za čaj so odlična izbira za hitro okrepitev ob prihodu gostov 🙂

IMG_5305

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>