Rižota z bulgurjem: Zdrav in polnovreden obrok

EIS, Eksotično, Kosilo, Mednarodno, Mesno, Zdravo | February 1, 2015 | By

Rižota z bulgurjem

Limetke rade eksperimentiramo. In tokrat je v eksperimentnem kotlu pristal bulgur. Bulgur je eno izmed žit (durum pšenica), ki ga ponovno odkrivamo v sodobni kulinariki. Izvira iz Bližnjega vzhoda in že 4. tisočletje velja za eno izmed bolj zdravih žit. Kot nadomestek za riž in testenine ga lahko uživate na nešteto načinov, tako je nastala rižota z bulgurjem. Odličen je že, če ga skuhate v razmerju 2 vode :1 bulgurja, ščepcem soli in čez prelijete oljčno olje. Je zdrav, bolj hranljiv in lažje prebavljiv od pšenice ter manj kaloričen kot riž.

Mene pa prepriča predvsem to, da nima zoprnih priokusov, kot na primer kvinoja. Odločila sem se ga pripraviti kot samostojno jed. Za vegetarijansko različico lahko mleto meso nadomestite z jajčevcem ali drobljencem. Vse različice so super- okusne.

 SESTAVINE za 4 lačne osebe ali za 2 dni kosila:

  • 2 žlici olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 zeleni papriki
  • 2 pesti svežih listov špinače
  • 500g eko mletega govejega mesa– za vegi različico lahko to nadomestite z drobljencem ali pa jajčevcem
  • 2 srednje velika korenja
  • 1 bučka
  • 2 skodelici bulgurja
  • 4 skodelice zelenjavne juhe iz jušne osnove (jaz sem uporabila bio osnovo)
  • 1 pločevinka pelatov v koščkih (alternativno: 3 žlice paradižnikove mezge)
  • ½ žličke soli
  • Poper po okusu

PRIPRAVA (cc. 30 min):

  1. Nasekljate čebulo in česen ter na drobno naribajte zeleno papriko. Vmes kar začnite že pripravljati juho iz jušne osnove.
  2. Popražite šarlotko na olju, ko lepo zadiši in začne stekleniti, dodajte tudi naribano zeleno papriko. Dobro premešajte in dodajte sol ter poper.
  3. Dodajte meso (drobljenec ali jajčevec), da se dobro prepraži.
  4. Dodajte bulgur in premešajte.
  5. Dodajte paradižnik in narežite v posodo tudi vso drugo zelenjavo (razen špinače). Jaz uporabljam kar rezilo na strgalniku, da so kolobarčki fini in da se bodo hitreje skuhali.
  6. Zalijte z juho iz jušne osnove in pustite na zmernem ognju kuhati vsaj 10 minut, odvisno od vode, ki jo bo spustila zelenjava, morda tudi 15. Vmes skrbno mešajte. 3 minute pred koncem kuhanja dodajte narezane liste sveže špinače.
  7. Pred serviranjem pustite, da jed počiva vsaj 5 minut. Servirajte samo ali pa z narezano surovo špinačo, katere okus se odlično spoji z bulgur rižotko, če bi radi zaužili še kakšno vlaknino več.

Pa dober tek. Čeprav bo naslednji dan jed verjetno še boljša #prepletokusov.


HACK ZA IZBIRO SESTAVIN

Zelo sem zadovoljna s Sparovim bio bulgurjem. Zadeva stane pod 2 evra, ima pa se jo za vsaj dvakrat.

HACK ZA LJUBITELJE KLASIK

Če vam je tale recept preveč »zelenjaven« in bi radi bulgur doživeli v bolj pristni različici, toplo priporočam libanonski recept za bulgur, ki bo vaše brbončice ponesel v pristno orientalsko paleto okusov.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>