Recepti naših babic: Nedeljski slani uštipci

 slani uštipci

Nedelje pri nas doma sledijo ustaljenemu scenariju, katerega začetki segajo v 90. leta, ko sva z bratom že navsezgodaj zjutraj nadlegovala najino ubogo mati, da nama pripravi sveti gral bosanskih zajtrkov: uštipke s kislo smetano/domačo slivovo marmelado. Malo se je spremenilo v zadnjih 15 letih: moledovanje, ki mu sledijo pogajanja o časovnih okvirjih (“samo še kavica in en cigaret”, pravi mati Jovanka), čakanje, da se pripravi masa, in potem napad na prvo rundo, ki po navadi izgine v roku dveh minut.

Mama se še vedno spominja babičinih uštipkov, ki so bili visoko cenjeni v rodni vasi, a je čez leta razvila svojo različico, na katero je zelo ponosna. In kako da ne, saj je končni izdelek hrustljavo božanski, še posebej v kombinaciji s kajmakom ali kislo smetano. Brat ima raje sladko verzijo z domačo slivovo marmelado, vi se pa kar sami odločite, kateremu klanu pripadate.

SESTAVINE

slani uštipci za 4 lačne osebe

 • 4 jajca
 • 350 g moke
 • 4 dl vode
 • sol
 • skodelica olja

POSTOPEK

 1. Vodo soliš in pogreješ, da skoraj zavre.
 2. Medtem razbiješ jajca v skledo in dobro stepeš z metlico. Ta korak je zelo pomemben, saj morajo biti jajca dobro stepena in ‘puhasta’.
 3. Ko voda skorajda zavre, jo dodaš v skledo z jajci, malo premešaš in dodaš moko.
 4. Dobro premešaš vse sestavine, da dobiš maso, ki je malo gostejša od mase za palačinke.
 5. V manjši ponvi dobro segreješ olje. Z veliko žlico dodaš maso v ponev, da se oblikujejo posamezni uštipci (slika spodaj). IMG_1960
 6. Na močnem ognju jih pečeš, dokler niso zlati zapečeni. Potem jih obrneš prvič. Da so lepo zapečeni in hrustljavi, jih je treba obrniti dvakrat (torej pečejo se 2x na vsaki strani) po par minut.
 7. Odstraniš uštipke iz ponve in daš na krožnik, obložen s prtičkom, da se odcedi odvečno olje.
 8. Postrežeš s kajmakom, soljeno kislo smetano ali marmelado.

Prijatno!

Vesna Doknić

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.