Quiche s slanino in porom

Quiche s slanino in porom

Pravijo, da je vsaka stvar za nekaj dobra, in rezultat slabega vremena na letošnji smučariji je na novo odkrita simpatija do quicha. Zaprto smučišče nas je vodilo v Grenoble, kjer nas je pričakalo sonce in med drugim popeljalo v enega izmed bistrojev. In tam je bil quiche, musaka quiche!

Quiche je ena izmed tipičnih francoskih jedi, čeprav originalno prihaja iz Nemčije. Odlično so odreže pri kateremkoli dnevnem obroku, super je za piknike in zabave, lahko ga postrežemo toplega ali hladnega. Pa še ena pozitivna lastnost – njegovi okusi nimajo meja! Tokrat sem ga preizkusila v kombinaciji por – slanina; vegetarijanci pa lahko slanino zamenjate npr. s paradižnikom, ki se preizkušeno dobro obnese.

SESTAVINE

Testo

  • 190 g polnozrnate moke
  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 0,5 dcl mrzle vode

Nadev

  • 1 čebula
  • 1 por
  • 75 g slanine
  • 6 jajc (uporabimo 3 cela in 3 beljake)
  • 2 dl mleka
  • poper, sol, rdeča paprika

POTEK

  1. V moko daš 5 žlic olivnega olja in premešaš.
  2. Dodaš še vodo in dobro pregneteš. Če je testo premokro/presuho, dodaš moko/vodo.
  3. Testo zaviješ v prozorno folijo in daš počivat v hladilnik za približno 1 uro.
  4. Ko je testo pripravljeno, namažeš pekač za pite z olivnim oljem in vanj razporediš testo. Zaradi krhkosti je najlažje, da ga dodajaš po kosih in pritiskaš ob dno tako, da prekriješ celoten pekač.
  5. Pečico segreješ na 175°C.
  6. Sesekljaš čebulo in jo prepražiš v olivnem olju. Dodaš še slanino in začimbe ter pražiš še par minut.
  7. Na majhne koščke narežeš por in naribaš sir.
  8. Stepeš jajca in mleko.
  9. Zmešaš čebulo, slanino, por, sir in vse skupaj razporediš po testu.
  10. Zaliješ z jajcem in pečeš 45 min.

Bon appétit!

Ajda Kos

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>