Pubovska klasika: Fish and chips & čebulni obročki

fish and chips

Happy St. Paddy’s! Naj Guinness teče v potokih, kot lepo spremljavo pa tokrat ponujamo pubovsko klasiko fish and chips, z malo bolj nekonvencionalnim dodatkom piva in indijskih začimb v testu, ki dodata novo dimenzijo okusa. Pri krompirčku smo se pa odločile za peko v pečici, saj je krompirček tako lepo mehak, a obenem hrustljav in začinjen.

Navkljub mnogim izletom na otok, mi ta določena angleška klasika ni nikoli pretirano dišala. Tako sem odlašala mnogo let z degustacijo, a ko sem se znašla v majhni ribiški vasici na Škotskem, ki je osvojila laskavi naslov najboljšega fish and chips đointa na celem otočju, je situacija postala resna. Alas, pol litra olja, ki sem ga izcedila iz ribe in gumijasti pomfri me nista prepričala. Vse dokler nisem poskusila gurmanske verzije v odlični restavraciji Bia Mara v Bruslju, ki mi je odprl oči, in ki ga še zmeraj smatram za zlati standard fuzije okusov starega in novega. »Lemon & Fennel Panko Hake with Seaweed Salted Chips & Lemon & Basil Sauce« prosim, hvala.

Obenem smo za našo cenjeno vegi publiko lotile priprave čebulnih obročkov, ki so sijajni v svojo imperfekciji. Vsak je drugačen, daleč od standardizirane okroglosti, ki smo jo pogosto deležni v komercialnih verzijah, a vseeno odličnega okusa in zelo spodoben  pivski prigrizek.

Katero pivo izbrati? Za pomoč pri izbiri smo prosili Birbox.si.

dejan 2

Pelicon Out of China je pivo z manj alkohola, ki še vedno postreže s polnim telesom in okusom. Zaradi manjše alkoholne stopnje pa se velikodušno oddolži s hmeljem.

Reservoir Dogs je najmlajša slovenska mikro pivovarna, pri Grim Reaper IPA so uporabili le osnovne slade, tako da je pivo svetle barve, izredno suho in z lepo belo peno. Taka kombinacija dopušča ogromni količni hmelja, da pokaže svojo moč. Močna grenčina je lepo uravnotežena z alkoholom in aromo, v vonju izstopajo citrusi, v ozadju pa tropsko sadje.
SESTAVINE

Riba/Čebula

  • 4 ribji fileji / čebula (testo zadostuje za 4-5 ribjih filejev, zato za čebulne obročke prilagodite količine glede na svoje potrebe)
  • 40 g bele moke + nekaj moke za paniranje
  • 40 g koruzne moke
  • 30 g mletih mandljev
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička karija v prahu
  • 25 ml piva
  • 75 ml radenske
  • sol/poper
  • olje za cvrtje

Krompir

  • 4 srednje veliki mladi krompirji
  • 4 jedilne žlice olivnega olja
  • svež rožmarin
  • 4 stroki česna
  • čili, sol, poper

POSTOPEK

Fish & chips

  1. Pečico segreješ na 180 °C
  2. Opereš, postrgaš krompir in ga daš kuhat. Po tem ko voda zavre, ga kuhaš še 10 min.
  3. Po 10 min kuhanja v vreli vodi, vodo odliješ, ga odcediš in narežeš na krhlje.
  4. V pekač namestiš peki papir in vanj razporediš krompir.
  5. V manjši posodici zmešaš olivno olje, rožmarin, čili, sol in poper, mešanico poliješ po krompirju in dodaš še 4 stroke česna.
  6. Pečeš cca 40 min.
  7. Medtem pripraviš ribo. File ribe opereš in posušiš.
  8.  V posodi zmešaš belo in koruzno moko, mlete mandlje, pecilni prašek, kari, pivo, sol in poper; na dodaten krožnik pa dodaš še nekaj moke.
  9. Posamezen file povaljaš v moki, potopiš v pripravljeno maso in ocvreš v vročem olju.

Čebulni obročki

  1. Čebulo olupiš in naražeš na kolobarje, ki jih med sabo ločiš.
  2. V posodi zmešaš belo in koruzno moko, mlete mandlje, pecilni prašek, kari, pivo, sol in poper; na dodaten krožnik pa dodaš še nekaj moke.
  3. Posamezen kolobar čebule povaljaš v moki, potopiš v pripravljeno maso in ocvreš v vročem olju.

taitneamh a bhaint as do chuid béile – dober tek !

 

 

 

 

Comments

  1. Pubovska klasika: Fish and chips & čebuli obročki | Ljubljananjam - […] Pubovska klasika: Fish and chips & čebuli obročki […]
  2. Pubovska klasika: Fish and chips & čebulni obročki | Ljubljananjam - […] Pubovska klasika: Fish and chips & čebulni obročki […]
  3. Domača čili omaka | Limetka.si - […] omaka je odlična spremljevalka omakam in enolončnicam, včasih jo pa tudi postrežem ob krompirčku, če je kakšen ljubitelj čilija ravno…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>