Polnozrnate testenine z brokolijem in praženimi lešniki

Glavna jed, Vegetarijansko | November 14, 2015 | By

testenine_brokoli_lesniki

Zabojčkarji so nas znova navdušili – tokrat s čudovitimi, pravkar oluščenimi lešniki, skorajda direktno izpod leske! In, ko slišimo besedo lešniki, najprej pomislimo na piškote, peciva … sladkosti pač. Pa pojdimo za spremembo tokrat  v drugo smer. Naredila sem testenine malo drugače in uporabila aromo lešnikov (praženih seveda, takšni so najboljši) v novi kombinaciji.

SESTAVINE (za dva):

  • najljubše polnozrnate testenine
  • manjši brokoli
  • približno 1 dl sladke smetane
  • pest lešnikov
  • 1 žlica lešnikovega masla (po želji)
  • sol, poper, muškatni orešček

Lešnikovo maslo:

Za lešnikovo maslo lešnike pečeš v pečici 10 min na 200 °C, jih oluščiš in zmelješ v multipraktiku, da mešanica postane povsem kremasta (običajno to traja kakih pet do deset minut). Žlico lešnikovega masla lahko uporabiš v tem receptu, preostanek pa brez težav shraniš v kozacu za vlaganje za prihodnjo rabo. Takšno maslo se odlično kombinira s siri, lahko pa ga z nekaj dodatki (kakav, med ali javorjev sirup, vanilija …) pretvoriš v sladek namaz za na kruh.

PRIPRAVA

  1. Lešnike 10 minut pečeš v pečici na 200 °C, nato pa jih oluščiš in grobo nadrobiš.
  2. Narežeš brokoli in ga za kakih pet minut pokuhaš na pari (lahko tudi v slanem kropu, a na pari ostane čvrstejši)
  3. Skuhaš testenine po navodilih z embalaže.
  4. V ponvi segreješ sladko smetano in žlico lešnikovega masla, ter primešaš kuhan brokoli in začiniš s soljo, poprom in dobro mero muškatnega oreščka.
  5. Primešaš še testenine, preložiš na krožnik in posuješ z drobljenimi praženimi lešniki.

Dober tek!

Urška Bajec

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>