Soto Ayam – Indonezijska piščančja juha

sotoayam1

Juha za zajtrk? Kar kakšen dan ali dva je preteklo preden smo se opogumili in dan začeli z juho. Kakšno razsvetljenje! Odslej so bile juhe v Indoneziji na našem jedilniku vsak dan, če že ne za zajtrk pa kakšen drug obrok. Indonezijske juhe se delijo v tri glavne skupine – Soto, ki se nanaša na začinjeno mesno juho, ki ji lahko dodamo tudi kokosovo mleko; Sayur, juhe, ki imajo zelenjavno osnovo in Sup/Sop, gre za juhe, ki so nastale pod zahodnjaškimi vplivi.

Soto Ayam je rumena, močno začinjena piščančja juha, ki jo postrežemo z rižem ali rezanci. Naj vas seznam sestavin ne prestraši, priprava je enostavna, okus pa odličen!


SESTAVINE

  • 1,5 kg celega piščanca ali nogic brez kosti
  • 2 l vode
  • 2 čajni žlički stebelc limonine trave
  • 6 limetinih listov
  • 8 strokov česna
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 3 šalotke
  • 5 cm ingverja
  • 1 čajna žlička celega črnega popra
  • 1,5 čajne žličke koriandrovih semen
  • 1,5 čajne žličke semen kumine
  • 2 čajni žlički kurkume v prahu
  • 2 čajni žlički kokosovega olja
  • 3 trdo kuhana jajca
  • kalčki
  • 100 g riževih rezancev in/ali riž
  • 1 paradižnik
  • 1 limeta

POSTOPEK

  1. V posodi zavreš piščanca, vodo, limonino travo, limetine liste, 4 stroke česna in sol. Ko zavre, zmanjšaš temperaturo in kuhaš še 45 minut oz. dokler piščanec ni kuhan. Sproti odstranjuješ nastalo peno.
  2. Medtem v terilniku ali mešalniku zmešaš poper, koriander, kumino, razpolovljene šalotke, česen, kurkumo in narezan ingver v pasto. Če je potrebno dodaš malo vode.
  3. Juho precediš in odstraniš piščanca. Počakaš, da se piščanec malce ohladi, ga razrežeš in ohraniš na toplem.
  4. Pasto pražiš na olju cca 5 min nato ji dodaš juho, ki jo ponovno zavreš in kuhaš še 10 minut.
  5. Po navodilih proizvajalca skuhaš še rezance/riž, narežeš paradižnik in limeto.
  6. Postrežeš juho in priloge (piščanca, jajca, paradižnik, limeto, kalčke, rezance, riž,…), ki si jih vsak nadeva po svojem okusu.
  7. Selamat makan!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>