Piramisu – tiramisu s pivom

tiramisu-in-pivo

Presenečenje leta: mascarpone in pivo se odlično ujameta, kdo bi si mislil.

Fantje s Hrupmaga so naslovili Limetke s prošjo po limetasti verziji zadnje internetne pivo-kot-hrana norije, t.i. piramisuja, in kot velike pristašice hmeljskih zvarkov smo se z zdravo mero skepticizma v končni izdelek lotile priprave pivske verzije italijanske klasike.

Piramisu smo se odločile pripraviti v ličnih teglcih, kar se je izkazalo za odlično odločitev, saj so olajšali delitev, konzumacijo in transport sladice, ki je romala v vse smeri prestolnice v pokušino in odobravanje. Bevogov limited edition Milk Stout je bil odlična izbira za tokratno izdajo piramisuja, a tudi druge variacije stout piva bodo več kot spodobno opravile nalogo. Stout piva imajo namreč že po naravi aromo po kavi in okus po temni čokoladi. Tako da kar pogumno, ne bo vam žal!

SESTAVINE

  • 200 g biskvitnih keksov
  • 400 ml sladke smetane
  • 500 g mascarpone sira
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
  • 1 stout pivo. Me smo uporabile Bevog Milk Stout, priporočamo tudi Pelicon Stout ali HumanFish Stout, lahko pa tudi Guinness ali kakšno drugo stout ali porter pivo.
  • 1 tablica nastrgane temne čokolade

PRIPRAVA

  1. Sladki smetani dodaš sladkor in jo stepeš, nato dodaš mascarpone sir in rum ter dobro premešaš.
  2. Biskvitne piškote razlomiš, da jih bo lažje polagati v kozarčke. Velikost kosov je odvisna od velikosti kozarčkov.
  3. Piškot ali dva omočiš v pivu in ju zložiš na dno, da dobiš prvo plast piškotov.
  4. Preliješ s kremo in potreseš s čokolado.
  5. Ponoviš, dokler ne prideš do vrha kozarčka. Zadnja plast naj bo iz kreme in potresena s čokolado.
  6. Postaviš v hladilnik za dve uri ali še bolje čez noč.

Naj tekne!

Comments

  1. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto, aglio e olio, rižota, panna cotta, fritata, tiramisu, tortelini, juha iz pečenih…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>