Pinca – lep in okusen dodatek na praznični mizi

Velikonočna pinca

Skoraj vsak narod, ki ima v svoji kulturi bogato praznovanje velike noči, pozna tudi neko variacijo velikonočnega kruha. Naj bo italijanski »Pane di Pasqua« ali naša pinca, v vsakem primeru in ne glede na obliko, gre za sladek kruh z dodatkom mleka in masla, kar mu daje bogato in prijetno mehko sredico. Ponekod v nepečeno testo položijo še nekaj pobarvanih jajc (kar surovih, saj se tako ali tako pečejo skupaj s kruhom). Priprava sicer res vzame nekaj časa, vendar pa je rezultat res okusen, poleg tega pa na praznično obloženi mizi tudi izgleda čudovito.

SESTAVINE

  • 2 ¼ žlične suhega kvasa
  • 3 dl mleka
  • ščep soli
  • 75 g masla
  • 2 narahlo stepeni jajci
  • ½ skodelice sladkorja
  • 4 skodelice moke
  • malo kokosovega olja za namastitev posode
  • stepeno jajce, zmešano z žlico vode – za premaz

 POSTOPEK

  1. V kozici segrej mleko in v njem raztopi maslo. Po potrebi ohladi do mlačnega.
  2. Posebej zmešaj kvas, jajci sladkor in sol, nato pa primešaj mešanico mleka in masla.
  3. Dodaj dve skodelici moke ter približno 2 min mešaj z mešalnikom (uporabi metlice za testo).
  4. Počasi primešaj še preostalo moko ter dodobra premešaj z mešalnikom (približno 10 min).
  5. Testo pregneti še z rokami, nato pa ga pusti približno eno uro vzhajati v namaščeni posodi, pokritega s plastično folijo (naraste na približno dvojni volumen).
  6. Testo narahlo pregneti in oblikuj v tri dolge svaljke. Spleti kito in oblikuj venec (ali več manjših). Na stiku obeh koncev testo stisni skupaj.
  7. Oblikovan venec narahlo pokrij s plastično folijo ter ga pusti vzhajati še približno eno uro.
  8. Venec premaži z mešanico jajca in vode, nato pa peci približno 25 minut na 175 °C.
  9. Ko ga vzameš iz pečice, ga čimprej prestavi na mrežo in ohladi.

Veseli prazniki!

Urška Bajec

 

Comments

  1. Pinca – lep in okusen dodatek na praznični mizi | Ljubljananjam - […] Pinca – lep in okusen dodatek na praznični mizi […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>