Pesto iz pečenih paprik z ricotta sirom

Pesto iz paprik

Redko kaj v življenju je tako raznovrstno kot pesto, kanon italijanske kuhinje in zaveznik hitrih in okusnih obrokov – priprava je izjemno preprosta, lepo prenaša zamrzovalnik in z malo domišljije so kombinacije neskončne. Limetke smo se že lotile dveh variacij klasičnega pesta genovese, v obliki pesta s pistacijami in pesta s čemažem, a to je le začetek! Tokrat so na vrsti pečene paprike in ricotta sir, rezultat je pa bolj mila oblika pesta z nežnim, a prefinjenim okusom.

Pesto najbolj pogosto uporabljam kot omako za testenine – rezanci in špageti so še posebej hvaležni gostje. V tem primeru vedno prihraniš skodelico kuhalne tekočine in jo dodaš v testenine ob omaki, da se pašta ne izsuši. Omako lahko zmrzneš in odtajaš pri sobni temperaturi, a pazi, da pesta ne segrevaš, le dodaš h kuhani pašti.

Pesto lahko tudi namažeš na kruh, dodaš kakšni drugi omaki, postrežeš ob mesu, vržeš v lazanjo, dodaš v solatni preliv, namažeš na pico, ali dodaš žlico v pire. Kar pogumno!

SESTAVINE

  • 4 rdeče paprike
  • 250 g italijanskega ricotta sira
  • Pest pinjol ali mandljev
  • 2 stroka česna, očiščena
  • 1 dl olivnega olja
  • Kar zajeten kos parmezana, narezanega na lističe
  • Sol, poper

PRIPRAVA

  1. Paprike očistiš in narežeš na trakove. Nato jih popražiš na olivnem olju, da postanejo mehki in rahlo počrnijo.
  2. Medtem v mešalnik daš pinjole/mandlje, česen, olivno olje, parmezan, sol in poper. Dodaš paprike in melješ, dokler ne dobiš gosto zmes. Če je zadeva pregosta in težko melješ, dodaš še malo olivnega olja.
  3. Uživaš!

Comments

  1. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] iz te dežele smo na svoj način v preteklosti obdelali po dolgem in počez (glej domača pašta, pasto, aglio…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>