Pečena zimska zelenjava na kremni polenti

pečena zimska zelenjava na kremni polent

Pozimi v shrambah kraljujejo zelje, repa, koleraba, korenje … tudi pri Zelenem zabojčku imajo lepo zalogo vsega sezonskega in z veseljem vam iz svoje shrambe pridelke pripeljejo na dom, Limetke pa smo tukaj zato, da se vsi skupaj ne naveličamo klasične kisle repe in zelja, pač pa pokažemo, kako zimsko zelenjavo uporabiti nekoliko bolj kreativno. Če jo naprimer popečemo v pečici, je še posebno okusna (sploh z dodatkom medu in zrnate gorčice), tokrat pa smo hrustljavim robovom zelenjave dale nekaj kontrasta z nežno kremno polento. Priporočamo!

SESTAVINE (za 2):

  • 200 g repe
  • 2 srednji velika korenčka
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 1 žlica medu
  • 4 žlice olivnega olja
  • 100 g polente
  • 1 žlica masla
  • sol, poper

POSTOPEK:

  1. Repo, korenje in čebulo narežeš na manjše kose, pečico pa segreješ na 220 °C.
  2. Zmešaš olivno olje, gorčico in med, dodaš malo soli in v mešanici povaljaš narezano zelenjavo.
  3. Zelenjavo pečeš na 220 °C približno 25 minut, da se robovi zapečejo, notranjost pa zmehča.
  4. Polento skuhaš po navodilih na embalaži, na koncu pa vanjo vmešaš še žlico masla in po potrebi dosoliš.
  5. Na krožnik položiš polento in jo z žlico razporediš v okroglo podlago, nanjo položiš pečeno zelenjavo in malo popopraš.
  6. Dober tek!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>