Paella z morskimi sadeži

IMG_5738

Od trenutka, ko sem pokusila paello na obali Valencije, sem vedela, da je to to. Z veliko truda sem pretihotapila domov posodo za pripravo te tradicionalne jedi (na letališču so bili kar začudeni, da imam polovico kovčka zasedenega s pločevino, začimbami in rižem), in od takrat naprej je paella postala stalnica vikendaških kosil. Ker imam doma primerek pešeterjanca, meso ni bilo na tapeti, tako da se večinoma lotim priprave z mešanico morskih sadežev, ribe, rakcev in lignjev iz Gastrohausa v Ljubljani. Kombinacije so neskončne, vsakič pripravim drugačno mešanico, da ni dolgčas.

Kar se tiče priprave je paella malo bolj specifična – ko dodaš riž, se mešanje zaključi, in posodo je potrebno vsake toliko premakniti, da vsak predel dobi malo vročine. Zadnjih 5 – 10 minut je pa posvečenih pripeki, saj mora biti paella lepo zapečena na dnu!

SESTAVINE

  • 200 – 250 g riža za paello – pogoste variacije so Bahia, Balilla, Bomba, Senia, and Calasparra. Jaz ga kupim v Mercator Hipermarketu, lahko pa uporabiš tudi riž, ki je primeren za rižoto (na primer Arborio).
  • 200 – 250 g morskih sadežev, rakcev, lignjev, ribe itd.
  • 2 stroka strtega česna
  • 1 čebula, narezana na kocke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke
  • 3 žlice olivnega olja
  • Žafran
  • Rdeča paprika
  • Sol
  • Poper
  • 0,5 – 0,7 l jušne osnove

PRIPRAVA

  1. Žafran preliješ z 1 dl vroče vode (ne vrele) in pustiš stati 10 minut.
  2. V večji ponvi prepražiš česen, čebulo in papriko na olivnem olju, da se zelenjava zmehča.
  3. Dodaš paradižnik in začimbe, in pustiš, da se okuha, približno 3 minute.
  4. Dodaš jušno osnovo in pustiš, da zavre. Dodaš riž in premešaš, da se riž enakomerno porazdeli po ponvi.
  5. Na tej stopnji ne mešaš več – pokriješ in le občasno “potreseš” ponev, da se riž ne prilepi na dno. Paziš, da vsake 5 minut premakneš ponev, da bo ogenj na drugem delu ponve.
  6. Ko je riž skoraj skuhan (15 – 20 minut; če je premalo jušne osnove, jo doliješ), dodaš morske sadeže.
  7. Pustiš, da se riž lepo zapeče in morski sadeži pokuhajo.
  8. Pustiš stati 10 minut.
  9. Postrežem s krhljem limone – nujen korak!

Dober tek!

Comments

  1. StreetFood Teden: Španska vas | Limetka.si - […] Paella z morskimi sadeži […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>