Otvoritev pivskega tedna: čokoladna Guinness torta

Guinness cokoladna torta

V židanem pričakovanju praznovanja dneva Sv. Patrika, enega najbolj popularnih pivskih praznikov, ki je skupaj s pivom Guinness postal sinonim za Irsko in zeleno barvo, smo se na Blurred Limes odločile teden posvetiti kombinaciji hmeljskih zvarkov in hrane v vseh oblikah, okusih in teksturah.

Edino prav je, da teden pivskih dobrot začnemo z O.G. pivom in največjim irskim izvozom, temnim Guinnessom iz Dublina. Pivovarna Guinness na St. Patrick’s Day proda kar 13 milijonov kozarcev piva, zato nič ne de, če kakšen deci pristane tudi v čokoladni torti, da imamo tudi foodiji kaj od tega! No, pa tudi kakšnega kozarčka ali dveh se ne bom branila, saj ima Guinness zame zelo posebno mesto v srcu in je bilo prvo pivo, ki mi je bilo resnično všeč. Nanj gledam kot na neke vrste »gateway« pivo na poti k bolj prefinjeni in bogati paleti okusov, ki jih nudijo buteljčna piva iz tako imenovanih mikro pivovarn. A o tem kaj več v prihajajočih dneh, ko nas čaka ekshibicija slovenskega talenta na tem področju v sodelovanju z Birbox.si.

Čokoladna Guinness torta, ki je izvirno delo udomačene boginje Nigelle Lawson, se je razširila kot divji ogenj po blogosferi, zato je bil čas, da tudi me poskusimo, seveda z manjšimi variacijami na original. Torta je po izgledu podobna kozarcu Guinnessa in združi rahlo grenkobo temnega piva z bogato temno čokolado, poln okus pa uravnovesi rahel preliv, ki je odličen sopotnik »spužvastemu« biskvitu.

Priprava je otročje lahka in hitra, odziv 15-članskega degustacijskega komiteja pa nad pričakovanji.

SESTAVINE

Biskvit:

  • 3 dl Guinnessa
  • 150 g masla
  • 75 g kakava v prahu
  • 50 g temne čokolade
  • 400 g sladkorja v prahu
  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • 275 g moke
  • 2, 5 čajne žličke sode bikarbone

Preliv:

  • 300 g kremnega sira
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 250 ml sladke smetane

POTEK

  1. Namastiš pekač za torte in segreješ pečico na 180 °C.
  2. Guinness zliješ v široko posodo, po koščkih dodaš maslo in segrevaš dokler se maslo ne stopi.
  3. Ko je maslo stopljeno vmešaš koščke temne čokolade, kakav in maslo. Mešaš dokler ne postane masa enakomerna.
  4. V drugo posodo daš kislo smetano, jajci, vanilijev sladkor in dobro premešaš. Ko je masa pripravljena jo vmešaš v prvo posodo (iz koraka št. 3).
  5. Vmešaš še moko in sodo bikarbono.
  6. Pripravljeno maso zliješ v pekač in pečeš približno 45 min.
  7. Med peko pripraviš preliv. Kremni sir in sladkor vmešaš v gladko zmes, nato dodaš še stepeno smetano in ponovno zmešaš.
  8. Ko je torta pečena in ohlajena jo na vrhu premažeš s prelivom in pričaraš izgled Guinessa.

Naj tekne!

Comments

  1. Piramisu – tiramisu s pivom | Limetka.si - […] s prošjo po limetasti verziji zadnje internetne pivo-kot-hrana norije, t.i. piramisuja, in kot velike pristašice hmeljskih zvarkov smo se…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>