Odlično irsko kosilo – Pastirska pita

pastirska pita

Po rahlem obvozu v svet grenivk in pale ale piva se vračamo k otoškim klasikam, tokrat tako imenovani Sheppard’s Pie. Pastirska pita po domače. Ta kmečka jed, ki uživa status ene izmed najbolj priljubljenih otoških jedi, je enostavna za pripravo in velik »crowd pleaser«, saj njen enostaven nabor sestavin in preprosta, a okusna zasnova pušča veliko prostora za eksperimentacijo. Enostavno ji dodate sestavine, ki jih imate doma, kot rožmarin, timijan, bučke, parmezan, ipd. The sky is the limit!

Ampak katero pivo bi se najbolje prilegalo k pastirski piti? Za pomoč pri izbiri smo znova prosili Birbox.si, kjer nam je birboss Dejan Žerdin svetoval odličen Robust Porter iz kamniške pivovarne Mali Grad.

dejan cetrtek

Za Mali Grad Robust Porter je značilna temna barva, v okusu pa je moč prepoznati pražen ječmen in čokoladne note. Porter je star angleški stil piva, ki izvira iz 18. stoletja in je tesno povezan s stilom Stout.

SESTAVINE

 • 500 g mlete govedine
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 3 korenja
 • 300 g graha
 • 7 jedilnih žlic masla
 • 3 jedilne žlice mleka
 • 600 g krompirja
 • 4 jedilne žlice paradižnikove mezge
 • sol, poper

POSTOPEK

 1. Opereš, olupiš krompir, ga daš v posodo in preliješ z vodo. Vodo še malo posoliš in kuhaš krompir do mehkega. Jaz ga navadno zrežem na manjše, enakomerne koščke, da je skuhan hitreje.
 2. Medtem olupiš čebulo in jo narežeš na majhne koščke. Prav tako česen in korenje.
 3. V malo večji ponvi na majhnem ognju stopiš maslo, dodaš čebulo, česen ter korenje in kuhaš cca 6 min. Po 6ih minutah dodaš še grah in kuhaš še približno 4 min.
 4. Za tem dodaš meso, ga kuhaš in mešaš dokler ne porjavi.
 5. Začiniš s soljo in poprom, ter dodaš 4 žlice paradižnikove mezge. Vse skupaj kuhaš cca dodatnih 10 min.
 6. Pečico segreješ na 180 °C.
 7. Če je krompir že mehak, vodo odliješ in ga daš v posodo v kateri boš pripravil/a pire. Krompir dobro pretlačiš ter postopoma dodajaš maslo in mleko do enakomerne zmesi. Začiniš še s soljo.
 8. Pekač namastiš in vanj prvo enakomerno razporediš meso z zelenjavo, nato pa dodaš še pire.
 9. Za tradicionalen videz, prevlečeš krompir z vilico.
 10. Pečeš cca 30 min!

Pa dober tek!

Ajda Kos in Vesna Doknić

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.