Newyorški bagel s črnim sezamom

bagel

Ko pomislim na svoj prvi izlet v New York, pomislim na veliko spominov – visoke stolpnice in izrazite ulice velemesta, gledališče in “kul” ulice Brooklyna, magično stvaritev Dominiqua Ansela v obliki cronuta – a prvi spomin so vedno vsi prečudoviti bageli, ki sem jih s takim veseljem jedla skoraj na dnevni bazi.

Pred odhodom sem zelo podrobno raziskala, kje se najdejo najboljše različice te židovske specialitete, a kaj, ko ima vsaka soseska svojega strokovnjaka! In le-te niso razočarali, z bogato izbiro obogatenih kremnih sirov in različnih bagelov, tako da se je vedno našlo nekaj novega za poskusiti (če sem iskrena, nisem ravno potrebovala izgovora, da posežem še po enem bagelu).

Kar je specifičnega na tej vrsti kruha je, da so hlebčki najprej kuhani v osoljenem kropu in nato pečeni v pečici. Rezultat je gosto in žvečljivo testo, ki je hkrati hrustljavo.

Bageli se jedo prepolovljeni z izjemno bogato porcijo kremnega sira. A ker je to Amerika, dežela izbire in ekscesa, je v povprečju mogoče izbirati med deset in dvajset vrst kremnega sira.

Tokrat sem se odločila za kombinacijo kremnega sira, drobnjaka in sušenih paradižnikov. Sijajno!

SESTAVINE

Za 4 bagele:

  • 250 g bele moke
    120 g mlačne vode
    1 zavitek suhega kvasa
  • 2 jajci
  • 30 g masla v majhnih kockah
    5 g sladkorja
    sol

PRIPRAVA

  1. V posodi zmešaš sol, moko in maslo.
  2. V ločeni posodici zmešaš kvas, sladkor in toplo vodo, da se kvas stopi in začne peniti po vrhu.
  3. Vliješ kvas z vodo v moko. Dodaš eno jajce in zmešaš, da se naredi rahlo testo.
  4. Pustiš, da počiva 10 min in nato mesiš 2 minuti. Pustiš, da počiva še 10 minut in mesiš dokler testo ne postane gladko.
  5. Pustiš, da vzhaja. Ko podvoji velikost, ga zgneteš, razdeliš na 4 enake dele in oblikuješ podolgovate tube iz testa.
  6. Oba konca spojiš, da dobiš krog.  
  7. Pustiš, da pokriti počivajo 10 min.
  8. V osoljeni vreli vodi kuhaš vsak bagel 2 -3 minute na vsaki strani. Bageli se bodo v vodi podvojili.
  9. Postaviš jih na papir za peko v pekač, da se malo ohladijo, in premažeš z rumenjakom in posipaš z makom ali sezamom.
  10. Pečeš 15 min na 220 stopinj.
  11. Ohlajene poješ z namazom iz kremnega sira. YUM!


 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>