Nedeljska jajčna omleta s pršutom in parmezanom

Hitra priprava, Mesno, Zajtrk | December 21, 2014 | By

jajcna-omleta-s-prsutom-in-parmezanom-808x1024

Čas je za klasiko – če smo se kaj naučili iz Popotovanja tisočerih okusov je dejstvo, da vsak dobri kuhar obvlada pripravo jajčne omlete. Zame ima omleta še toliko večji pomen, ker imam velike težave z zajtrkom. Za malico, kosilo in večerjo se vedno najde kaj dobrega in mi redko kdaj zmanjka idej, a kaj, ko ne vem s čim začeti dan – sladki zajtrk mi nikoli ni pasal, kosmiče preziram iz dna duše, skuto in razne mesne izdelke toleriram par dni, potem mi pa rata dolgčas. Omleta je zato zame popolna – zdrava, hitra za pripravo, okusna in vsak dan drugačna.

Letošnje leto je bilo leto nomadstva zame, saj sem zamenjala 3 države in posledično 3 kuhinje v enem letu, in z vsako novo kuhinjo so prišli novi izzivi in težave. Moja kuhinja v Varšavi na primer nima pečice, ki jo pogrešam veliko bolj, kot sem si mislila, in prvi mesec nikakor nismo našli ponve, ki bi bila kompatibilna z našim bizarnim indukcijskih štedilnikom. Ni ponve = ni omlete. Na srečo, smo odkrili rešitev, preden je izbruhnil upor v hiši in zajtrk je bil rešen.

Kombinacij in načinov priprave je nešteto, tokrat je na tapeti jajčna omleta s pršutom in parmezanom. Ne morete zgrešiti s poljubno kombinacijo sira, bučk, šampinjonov, česna, pršuta ali pancete, z dodatkom drobnjaka, timijana, bazilike, peteršilja, ipd.

SESTAVINE

za 1 omleto

 • 2 jajci
 • 1 mala čebula/šalotka, narezana na lističe (pazi, da niso pretanki)
 • 2 žlici mleka
 • 3 rezine pršuta, narezanega na trakove
 • ¼ skodelice naribanega parmezana
 • sol, poper
 • 1 žlica masla
 • peteršilj, po izbiri

PRIPRAVA

 1. Jajca ubiješ v skledo, dodaš mleko, sol in poper. Z vilico premešaš, da se sestavine dobro premešajo, a pazi, da jih preveč ne žvrkljaš, ker omleta ne bo zadosti puhasta.
 2. Na zmerni ogenj pristaviš ponev (premer okoli 20 – 25 cm) in v njej raztopiš maslo. Ko maslo preneha brbotati, dodaš čebulo in jo pražiš približno 6 minut. Pri čebuli je treba paziti, da jo redno mešaš, da se ne zažge in lepo porjavi.
 3. Dodaš pršut, pražiš še 2 minuti.
 4. Čebulo in pršut enakomerno razporediš po ponvi in vliješ jajčno mešanico.
 5. Na tej točki jaz pokrijem ponev s pokrovko, da se omleta enakomerno skuha.
 6. Jajčno zmes pustimo pri miru, da se omleta na spodnji strani rahlo zapeče (približno 1 minuta).
 7. Ponev odstaviš in na zgornjo tretjino omlete dodaš parmezan.
 8. Z lopatko vrhnji del omlete prepogneš proti sredini.
 9. Ponev nagneš nad krožnik in omleto s pomočjo kuhalnice streseš na krožnik.

Dober tek!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.