Musaka muffin

Glavna jed, Houseparty, Kosilo, Mesno | December 6, 2014 | By

IMG_0149c (1)_pngMusaka muffin sicer vzame kar nekaj časa za pripravo, ampak je vredno. Super je, za kakšno nedeljsko kosilo in potem lahko še za večerjo, saj je pogreta  še boljša. Tokrat sva jo pripravila za zabavo in jo preoblikovala v musaka muffin, v receptu pa so navodila tudi za navadni pekač. Ufff se mi že cedijo sline …


SESTAVINE (cca 25 muffinov)

  • olivno olje
  • 2 čebuli
  • 1 kg olupljenega krompirja
  • 4 stroki česna
  • sol, poper in rdeča paprika po okusu
  • 2 dcl jušne osnove
  • 800 g mletega mešanega mesa (če delate v navadnem pekaču priporočam 1 kg mesa)
  • kisla smetana

Mešanica

  • 3 jajca
  • 3 dcl kisle smetane
  • 2 dcl mleka

Bešamel

  • 50 g masla / kokosovo maslo
  • 50 g moke
  • 5 dcl mleka

Pripomočki

  • pekač za muffine ali pekač 21 x 36 cm
  • papirnate posodice za muffine (ne smejo premočit maščobe – nasvete za nakup najdete na NaredilaAna) ali keramične posodice za suffle.

POSTOPEK

  1. Krompir opereš, olupiš in naribaš.
  2. Sesekljano čebulo prepražiš na kančku olja. Ko čebula porumeni, dodaš meso in nato česen ter začimbe. Dobro premešaš.
  3. Meso dušiš cca 5 minut dokler ne izgubi rdeče barve, medtem občasno pomešaš.
  4. Zatem zaliješ meso z 2 dcl jušne osnove in na zmernem ognju dušiš še cca 5 – 10 min (toliko, da se juha pokuha).
  5. Pripraviš pekač za muffine in vanj položiš papirnate posodice; v primeru, da pečeš v navadnem pekaču ali keramičnih posodicah, pa ga namažeš z maslom/oljem.
  6. Pripraviš “mešanico”: razžvrkljaš jajca, dodaš kislo smetano in mleko. Mešaš, da se smetana lepo porazdeli.
  7. Na dno pekača položiš krompir, dodaš žlico “mešanice” (v primeru navadnega pekača navlažiš celotno površino), posoliš, dodaš meso in nato ponovno krompir in “mešanico”.
  8. Pečeš 40 min v že prej ogreti pečici na 180°C in medtem pripraviš bešamel.
  9. Bešamel pripraviš tako, da raztopiš maslo, dodaš moko in pomešaš. Nato dodaš še mleko in mešaš dokler se ne segreje. Paziš, da ni pregost.
  10. Po 40 min vzameš pekač iz pečice in daš na vsak muffin žlico (v primeru navadnega pekača navlažiš celotno površino) bešamela in pretlačiš z vilico.
  11. Nato pečeš še cca 45 min (odvisno kakšno zapečenost želiš).
  12. Na vrh dodaš še kislo smetano in zabava se lahko prične:)

Comments

  1. Praznični recepti slovenskih kulinaričnih blogerjev | Blurred Limes - […] prigrizki za zabave: musaka muffini, humus […]
  2. Fritata s temnolistnim ohrovtom, parmezanom in pinjolami | Limetka.si - […] Musakini mafini […]
  3. Brunch: francoski toast s parmezanom in panceto | Limetka.si - […] Musakini mafini […]
  4. Slastna ovsena kaša s hruškami | Limetka.si - […] Musakini mafini […]
  5. Indijski kruh naan s črnim sezamom | Limetka.si - […] Musakini mafini […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>