Motivacijske presne tortice

presna torticaNekega toplega dne sva naleteli na izjemno potrebo po nečem sladkem, čokoladnem, svežem in na dosegu rok (beri: nekaj za kar sprehod do trgovine ne bi bil potreben). V tej nujni sva se odločili, da se odpraviva na lov za zakladom po najinih skritih zalogah. Iz izkupička napol praznih vrečk, so nastale te mini presne kokosove/čokoladne tortice ali mini presni mafini.
V začetku junija ko se je začelo izpitno obdobje sva se znašli v podobni situaciji, pomanjkanja čokolade in predvsem pomanjkanja študijske motivacije, zato sva slaščičarsko vajo ponovili. Lov na zaklad je obrodil nove sadove in razmerje sestavin je bilo precej spremenjeno, tortice pa so dobile ime: Motivacijske presne tortice.

Priprava je izjemno enostavna, hitra in dejansko se lahko prav vse sestavine prilagodijo glede na to kaj se skriva v omarah.

SESTAVINE:

1. plast:

  • 170 g oreščkov (najboljša je mešanica orehov in indijskih oreščkov)
  • 2 – 3 jedilne žlice javorjevega sirupa
  • 120 g kakava
  • ščepec soli
  • 1 – 2 čajni žlički vanilijevega sladkorja (ni nujen)

Nadev:

  • 340 g indijskih oreščkov
  • 100 g kokosovega olja (tekočega)
  • 1,5 dcl javorjevega ali agava sirupa
  • 1,2 dcl vode
  • 2 – 3 čajne žličke vanilijevega sladkorja
  • 90 g kakava in kokosove moke (idealno je 50:50, lahko samo eno ali samo drugo)

POTEK

  1. Preden se lotiš dela, daj namakat indijske oreščke (za nadev) za 10 – 15 minut.
  2. V blenderju dobro zmešaš vse sestavine za 1. plast, nato jih po občutku naložiš v poljubne modelčke. Midve sva jih delali v modelčku za mafine. Idealni so silikonski, gredo pa brez problema tudi iz kovinskih (brez da bi jih s čimerkoli namazali).
  3. Modelčke postaviš na stran in nadaljuješ s pripravo nadeva.
  4. V blender daš odcejene indijske oreščke, kokosovo olje, javorjev/agavin sirup in vodo. Ko se zblendajo v gladko maso dodaš še vanilijo, kakav in kokosovo moko. Zblendaš do konca. Masa nastane precej gosta.
  5. Vzameš modelčke in razporediš nadev.
  6. Če se odločiš za kakšen dodatek, npr. kos gozdnih sadežev, kokosa, oreščkov itd., ga postavi na vrh sladice, nato pa daj vse skupaj v zmrzovalnik.
  7. Po 2-3h urah jih vzemi iz zmrzovalnika in modelčkov ter postavi v hladilnik, dokler jih ne postrežeš. V hladilniku brez problema zdržijo še dan ali dva.

 

Neža Kos in Iza Škerlj

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>