Mlečna ajdova kaša z banano

mlečna ajdova kaša z banano

Skodelica tople mlečne kaše je popolna izbira za počasno in umirjeno zimsko jutro, čeprav so temperature že čisto pomladanske. 

Ajda v zadnjem času spet pridobiva na popularnosti. Pri nas jo tradicionalno najpogosteje srečamo v prekmurski kuhinji, v svetu pa je zelo razširjena predvsem v Rusiji. Ajdova kaša se uporablja kot priloga, samostojna jed, vmešana v solato ali zakuhana v juho, iz ajdove moke pa lahko naredimo čudovit kruh, štruklje, žgance, testenine in še kaj. Ajda je bogata z beljakovinami, ne vsebuje pa glutena in je zato primerna tudi za tiste s celiakijo.

Če ste vajeni ovsene ali prosene mlečne kaše, je vsekakor vredno poskusiti tudi ajdovo! Ajda ima intenzivnejši in bolj značilen okus, ki ga bo dodatek cimeta in medu le še bolj poudaril in zajtrk bo imel nekoliko oreščkasto in že skoraj praznično aromo. Če se počutite še malo bolj kreativno, lahko kaši dodate tudi lešnike, mandlje ali orehe ali pa suho sadje (fige, brusnice, marelice), skratka … sledite srcu in okusu. Urškina različica je takšna:

SESTAVINE (za dva lačna)

 • 120 g ajdove kaše
 • približno 4 dl mleka (za vegansko različico uporabiš najljubše rastlinsko mleko)
 • 2 žlički sladkorja
 • ščep soli
 • cimetova palčka
 • strok vanilije
 • banana
 • mleti cimet
 • med

PRIPRAVA

 1. Ajdovo kašo nekajkrat dobro spereš pod tekočo vodo, da odstraniš prazne luščine.
 2. Mleko naliješ v kozico, mu dodaš ščep soli, sladkor in vanj zlomiš cimetovo palčko in prepolovljen strok vanilije.
 3. Mleko segreješ do vretja in vanj vmešaš ajdovo kašo. Odkrito na zmernem ognju kuhaš približno deset minut. Naj rahlo vre, a pazi, da ne prekipi!
 4. Po desetih minutah kozico odstaviš, iz nje poloviš vanilijo in cimet, nato pa kozico pokriješ in pustiš stati še dodatnih dobrih deset minut. V tem času bo ajda popila še vse preostalo mleko.
 5. Ko kaša izgleda ravno prav gosta, jo razporediš v skodelice in navrh položiš na koščke narezano banano, pokapaš z medom in posuješ s cimetom.
 6. Dober tek in dobro jutro!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.