Mini burgerji z Rio Mare tuno, karamelizirano čebulo in medeno omako

rio-mare-hamburger

Pa smo se tudi Limetke lotile novopečene slovenske obsesije, burgerja! Tokrat je govedino nadomestila malo manj ‘flashy’, a toliko bolj zdrava mešanica čičerike in slastne Rio Mare tune.

Brez domačega kruha seveda ne gre, kar je odličen izgovor za izpopolnjevanje tehnike gnetenja s pripravo polnozrnatih mini-bombet, ki so zadele pravo razmerje med puhom in hrustljavostjo.

Kaj pa priloge? Karamelizirana čebula je burgerska klasika, ki se je odlično ujela s sladikasto omako, in tako smo dobili zadnji košček sestavljanke.

Ker je burger sam po sebi zelo družabna hrana, smo se odločile prirediti mini-burger mini-zabavo, kjer je burger požel veliko odobravanja in pozive po posredovanju recepta. Še posebej je zapalila omaka, kdo bi si mislil.

Prijetno kuhanje in veliko zabave ob burgerjih in dobri družbi!

SESTAVINE

Bombete

  • 2 dcl mleka
  • 2 dcl voda
  • 2 jedilni žlici masla
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 550 g polnozrnate moke
  • 55 g bele moke
  • 1 suh kvas
  • 1 rumenjak
  • 1 jedilna žlica vode
  • sezam

Omaka

  • 3 žlice medu
  • 2 žlici gorčiče
  • 0,5 žličke kurkume, 0,5 žličke kumine, lahko nadomestiš z 1 žličko curryja

Polpeti

  • 300 g kuhane čičerike (lahko tudi iz konzerve)
  • 2 konzervi Rio Mare tune v olivnem olju
  • vejica peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 1 jajce
  • sol, poper

Karamelizirana čebula s pivom

  • 40 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • 0,5 dcl piva

POTEK

Bombete

  1. V posodi zmešaš mleko, 2 dcl vode, maslo, sladkor in sol ter greješ. Takoj, ko zavre, odstaviš in počakaš, da se shladi do mlačnega.
  2. V večji posodi zmešaš moko in kvas, nato vmešaš mlačno mešanico. Testo gneteš do mehkega (cca 10 min), po potrebi dodaš še malo moke. Ko je testo mehko, ga pokriješ in na toplem pustiš, da naraste na dvojno velikost (cca 1 uro).
  3. Na pekač položiš peki papir, testo razdeliš na manjše kose, oblikuješ v krogle in položiš na peki papir. Me smo ga razdelile na cca 46 g na kos. Pustiš še 20 min, da naraste.
  4. Pečico segreješ na 200 C (če imaš več pekačev, nastaviš na ventilacijo) in razžvrkljaš rumenjak z žlico vode.
  5. Po 20 minutah testo še malce potapkaš, premažeš z rumenjakom, posuješ s sezamom in  daš peči. Če imaš več pekačev, jih po 10 minutah zamenjaš in pečeš še cca 10 min.

 

PAZI: glede na maso je prišlo kar nekaj burgerjev preveč 😉

Vir, me pa smo ga spreobrnile v polnozrnatega.

Za medeno omako dobro premešaš vse sestavine in to je to!

Polpeti

  1. Čičeriko pretlačiš, lahko z vilico ali s tlačilko za krompir (grudice naj te ne skrbijo).
  2. Dodaš Rio Mare, peteršilj, jajce in česen, nastrgan s strgalom za parmezan.
  3. Soliš in popraš po okusu.
  4. Dobro premešaš maso in oblikuješ mini polpete. Po potrebi dodaš malo krušnih drobtin, če masa razpada.

Karamelizirana čebula

  1. V manjšo kozico postaviš maslo in čebulo in postaviš na zmerni ogenj.
  2. Občasno premešaš, pustiš, da se čebula zmehča. To traja približno 20 minut do pol ure.
  3. Ko je čebula lepe svetlo-rjave barve, dodaš pol deci piva in pustiš, da pivo izpari.

Ko pripraviš vse sestavine. je čas za sestavo burgerja! Me smo se odločile za sledeče zaporedje:

  1. spodnji del bombete
  2. omaka
  3. polpet
  4. čebula
  5. omaka
  6. zgornji del bombete

Dober tek!

Comments

  1. Goveja rebra s špargljevim pirejem na parmezanovem hrustku | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  2. Gratinirane mesne kroglice v paradižnikovi omaki s karijem | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  3. Španska tortilija | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  4. San Francisco-style hot dog v rožmarinovi štručki z žafranovo majonezo | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  5. Mini burgerji na krompirjevi posteljici | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  6. Švedske mesne ‘IKEA’ kroglice | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]
  7. ZAJEC V OMAKI S PANCETO IN ROŽMARINOM | Limetka.si - […] Mini burgerji z Rio Mare tuno in medeno omako […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>