Membrillo (kutinov žele)

Membrillo

Kutine so nekaj posebnega! Sezonske, dišeče, aromatične, žal pa pogosto pozabljene, ker so same po sebi trde in jih ne moremo jesti kar surovih. Še najpogosteje jih najdemo v marmeladah in kompotih, mi pa predlagamo še malo bolj inovativen način uporabe. Sicer gre (če smo povsem iskreni) le za variacijo marmelade, ampak rezultat je vendarle nekaj posebnega.

Membrillo je sicer španskega izvora, najdemo pa ga še marsikje drugje. Pogost je v Južni Ameriki (Argentina, Čile, Urugvaj itd.), poznajo ga tudi v Franciji, Izraelu, Pakistanu in še kje, nam najbližje pa je variacija iz Srbije (Vojvodine), kjer mu pravijo kitnikez (kutinov sir) in mu včasih dodajo tudi orehe, del sladkorja pa lahko nadomestijo z medom. Pa še namig za postrežbo: V Španiji membrillo najpogosteje kombinirajo s staranim ovčjim sirom manchego, pri nas pa morda nekoliko lažje najdemo podoben italijanski pekorino, ki se prav tako odlično ujema z aromatično poslastico.

SESTAVINE

  • 2 kutini
  • sladkor (količina je odvisna od velikosti kutin)
  • strok vanilije

PRIPRAVA

  1. Kutine narežeš na kose in jih skupaj s strokom vanilije pokuhaš v vodi, da se omehčajo (kakih 30 minut).
  2. Vanilijo vzameš iz mešanice, kutine pa odcediš in preneseš v multipraktik.
  3. Pire odmeriš v merilni posodi in ga zmešaš z volumsko enako količino sladkorja.
  4. Mešanico kutin in sladkorja kuhaš na zmernem ognju kako uro in pol, da se zgosti in porjavi. Mešanico občasno premešaš, da se pri dnu ne zažge.
  5. Zgoščeno mešanico razporediš v manjši pekač, obložen s papirjem za peko (debelina mase naj bo med pol centimetra in centimeter) in pečeš na 50 °C še kakšno uro.
  6. Ohladiš in narežeš na pravokotničke.
  7. Postrežeš skupaj z najljubšim sirom.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.