Mehke preste s pivskim sirnim dipom

mehke preste

V židanem pričakovanju praznovanja dneva Sv. Patrika, enega najbolj popularnih pivskih praznikov, smo se na Blurred Limes odločile teden posvetiti kombinaciji hmeljskih zvarkov in hrane v vseh oblikah, okusih in teksturah. Tokrat so na vrsti mehke prestice in slasten dip!

Prave mehke pivske preste so me navdušile pred tedni, ko sem jih poskusila v pivnici. Njam! Nekoliko sladkasto, mehko, mlečno testo in posute z grobo soljo – popolne ob kozarcu dobrega piva. Takoj so bile na mojem seznamu novih pekovskih poskusov. Priznam, pred njimi sem imela nekoliko treme, saj se mi je zdelo, da so eden tistih pekovskih izzivov, pri katerem gre enostavno preveč stvari lahko narobe. Pa sem vseeno poskusila in izteklo se je dobro!

Da pa vendarle ne bi bilo preveč suhoparno, sem za dobro družbo dodala še sirovo-pivov dip.

Ampak katero pivo izbrati? Za pomoč pri izbiri smo prosili Birbox.si.

 

slika birbox

Preostanek piva pa je šel kar naravnost v kozarec. Količine so malo bolj okvirne in priporočam prilagoditev po okusu.

SESTAVINE

Za preste:

  • 1 skodelica (2,6 dl) mleka
  • 2 ¼ skodelice moke
  • 7 g suhega kvasa (ena vrečka)
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 2 žlici masla (+ 3 žlice za premaz)
  • žlička soli
  • 20 g sode bikarbone
  • groba sol za posip

Za dip:

  • žlica masla
  • 2 žlici moke
  • 1 skodelica mleka
  • ¼ skodelice piva
  • ½ skodelice ribanega sira (v mojem primeru mešanica gavde in parmezana)
  • žlica dobre dijonske gorčice
  • sol/poper po okusu

 POSTOPEK

Preste:

  1. Zmešaj mlačno mleko s kvasom in pusti, da se kvas razpusti in mešanica začne peniti.
  2. Dodaj rjavi sladkor in pol moke, nato pa dve žlici masla, sol in preostanek moke.
  3. Zamesi v lepljivo testo in pokrito pusti počivati na toplem vsaj 45 minut.
  4. Z dlanmi razvaljaj šest palčk in oblikuj preste.
  5. V skodelici tople vode raztopi vrečko sode bikarbone in premaži preste. To jim bo dalo med peko lep rjavo zapečen videz.
  6. Posuj z grobo soljo in peci na 230 °C 10 do 12 minut.
  7. Raztopi preostale tri žlice masla in še vroče preste premaži takoj, ko jih vzameš iz pečice.

Dip:

  1. V kozici stopi maslo in na njem na hitro popraži moko.
  2. Prilij mleko in dobro premešaj z metlico, da se enakomerno zgosti.
  3. Dodaj pivo ter gorčico in v mešanico naribaj sir, ob tem pa mešaj, dokler se ne raztopi.
  4. Po želji dodaj še poper in sol.
  5. Postrezi še toplo.

Naj tekne!

Urška Bajec

Comments

  1. Mehke preste s pivskim sirnim dipom | Ljubljananjam - […] Mehke preste s pivskim sirnim dipom […]

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.