Losos na blitvi z brusnicami in pinjolami

Losos na blitvi z brusnicami in pinjolami

Pred nekaj meseci sem prvič poskusila špinačo z rozinami in pinjolami in kombinacija me je popolnoma navdušila! Sladkost rozin, hrustljave popečene dišeče pinjole, sočna špinača … odlično! Zdelo se mi je, da v tej smeri lahko najdem še kakšno zanimivo kombinacijo in, ko sem imela pred seboj kupček blitve in file lososa, me je prešinilo: Brusnice! Eksperiment je na koncu zares lepo uspel, skupaj z ravno prav zapečenim lososom pa je bil popolna in malo drugačna večerja. Toplo priporočam!

SESTAVINE (za dve osebi):

  • dva lososova fileja
  • 300 g blitve
  • pol manjše čebule
  • zvrhana žlica pinjol
  • žlica suhih brusnic
  • sol
  • poper
  • olivno olje

POSTOPEK:

  1. Fileja lososa popivnamo s papirnato brisačko, da odstranimo odvečno vlago.
  2. Na žlici olja prepražimo pinjole, da rahlo porjavijo.
  3. Pinjole odstavimo z ognja in pretresemo v ločeno posodico.
  4. Na olju prepražimo nasekljano čebulo.
  5. Ko čebula porumeni in se zmehča, ji dodamo narezano blitvo ter brusnice, posolimo in počasi dušimo nekaj minut (po potrebi dodamo žlico vode, če je presuho).
  6. Ko bitva upade, posodo pokrijemo in pustimo dušiti še nekaj minut. Pustimo pokrito, da se ne ohladi, ko pripravljamo lososa.
  7. V blitvo pinjole umešamo čisto na koncu (nekaj jih posujemo pri serviranju).
  8. Na vroče olje položimo oba fileja lososa s kožo navzdol, solimo in popramo in pečemo nekaj minut (toliko, da se fileja prepečeta približno do polovice debeline).
  9. Fileja previdno obrnemo, znova solimo in popramo in do konca zapečemo še na drugi strani.
  10. Na krožnik položimo blitvo ter nanjo popečen file. Posujemo s preostalimi pinjolami.
  11. Dober tek!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>