Kruh s sodo

kruh s sodo

Poletno popotovanje po Irski ni skoparilo s čudovitimi vtisi – tudi kulinaričnimi! Kruh, ki ga tam naredijo kar s sodo (pravijo mu “soda bread”), spremlja vse od kremnih juh do školjk in dimljenega lososa. Glavna prednost takšnega kruha je, da je narejen izjemno hitro, saj testa ni treba vzhajati pred peko. Stvar je torej izredno preprosta: Zmešaš sestavine, pregneteš, postaviš v pečico in čez kake pol ure je pred teboj že lep in dišeč hlebec. Še posebno tekne namazan s slanim maslom.

SESTAVINE:

  • 550 g moke (priporočam pol navadne in pol polnozrnate)
  • zvrhana žlička sode bikarbone
  • žlička soli
  • 500 ml pinjenca
  • žlica masla

POSTOPEK:

  1. Zmešaš suhe sestavine (moko, sol in sodo).
  2. Vmešaš nadrobljeno zmehčano maslo in ga z prsti zamesiš v moko.
  3. Dodaš pinjenec in na pomokani površini zamesiš testo (po potrebi dodaš še nekaj moke, če je še vedno preveč lepljivo). Obikuješ hlebec in zarežeš križ z ostrim nožem.
  4. Pečeš 30-40 min na 200 °C. (Preveriš tako, da kruh potolčeš po dnu – če zveni votlo, je pečen.)
  5. Preden ga narežeš, ga dobro ohladiš, da pri rezanju ne razpade.

Kruh s sodo

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>