Juha iz pečenih paradižnikov

juha iz pecenih paradiznikov

Klasika, ki kot po pravilu pristane na mizi, ko hladilnik preplavijo paradižniki, in se potem še kakšne tri dni je za malico, kosilo ali večerjo. Juha iz pečenih paradižnikov je prirejena različica recepta od britanskega kuharja Ainsleyja Harriota, ki ga najdete v knjigi 1, 2, 3, Kuhajmo!

Priprava je popolnoma preprosta, pečenje v pečici pa poudari okus paradižnikov. Juho mirne vesti postrezite kot glavno jed, ob spremljavi kakšnega dobrega domačega kruha.

SESTAVINE

Za 4 osebe

  • 10 paradižnikov
  • 2 rdeči čebuli, narezani na četrtine
  • 2 velika stroka česna, olupljena
  • 1 vejica timijana, nasekljana
  • 1 vejica rožmarina, nasekljana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol, poper
  • 0.5 l juhe, lahko kar iz kocke

PRIPRAVA

  1. Pečico segreješ na 180 stopinj. V pekač daš paradižnike, čebulo, česen, timijan in rožmarin. Pokapljaš z olivnim oljem in soliš. Pečeš 25 minut.
  2. Polovico juhe dodaš  v pekač in ga vrneš v pečico za dodatnih 10 minut.
  3. Pekač vzameš iz pečice in celotno zadevo dobro zmelješ v blenderju ali multipraktiku. Juho dodajaš po potrebi, da ne bo paradižnikova juha pregosta ali preredka.
  4. Na tej točki lahko paradižnikovo juho precediš, saj bodo ostali majhni delci olupkov od paradižnika. Mene osebno to ne moti, zna biti pa malo nadležno.
  5. Paradižnikovo juho daš v posodo in pristaviš na majhen plin, dodaš sol, poper in kislo smetano. Dobro premešaš in počasi segreješ.

Dober tek!

Vesna Doknić

 

Comments

  1. Špageti Carbonara | Limetka.si - […] (glej domača pašta, pasto, aglio e olio, rižota, panna cotta, fritata, tiramisu, tortelini, juha iz pečenih paradižnikov), in kot mnoge…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>