Juha iz kolerabe s krompirjem – za mrzle dni
Vsak ima tistih svojih nekaj jedi, ki ga ponesejo nazaj v brezskrbne dni otroštva. Moja mami res obvlada pripravo zelenjavnih juh in ena mojih najljubših je bila vedno kolerabna juha. Ko sem jo zdaj prvič naredila sama, sem imela veliko tremo – bo res tako dobra kot se spomnim? Čeprav bo kolerabna juha moje mame vedno imela posebno mesto v mojem srcu in bila najboljša, je tudi moja juha bila odlična.
Juha ima prijetno sladkast okus. Z dodajanjem popra kajenskega popra jo lahko naredimo bolj pikantno. A kot vedno po pameti – lažje je začimbe dodajati kot pa ukrepati, ko jih je preveč. Alternativno bi namesto s krompirjem lahko gostili z moko ali pa juhi dodali še korenje. V tem primeru ne bi bila več tako lepe belo-zelene barve.
SESTAVINE ZA 6 – 8 OSEB
- 2 zeleni kolerabi
- 3 srednje veliki krompirji
- ½ čebule
- 1 strok česna
- 1 jušna žlica masla
- 1 liter juhe iz (bio) zelenjavne kocke
- Začimbe (po okusu): sol, muškatni orešček, peteršilj, poper, kajenski poper
- 2 jušni žlici smetane za kuhanje (ali 1 jušna žlica kisle smetane)
POSTOPEK
- Priprava zelenjave: Kolerabo olupimo in narežemo na majhne kocke (cc. 1 cm). Enako naredimo s krompirjem. Sesekljamo čebulo in česen.
- Iz jušne kocke pripravimo zelenjavno osnovo.
- V drugem loncu segrejemo maslo in popražimo česen in čebulo. Dodamo še ostalo zelenjavo (kolerabo in krompir). Kakšno minutko pražimo in mešamo, potem dodamo juho iz zelenjavne osnove.
- Kuhamo 15-20 minut, odvisno od velikosti kock zelenjave
- Odstavimo od štedilnika. Zelenjavne kocke v juhi s paličnim mešalnikom zmešamo v “pire” dokler tekstura ni enakomerna.
- Postavimo nazaj na štedilnik, na nizkem ognju pri stalnem mešanu dodamo še začimbe in zabelo (smetano). Kuha naj se še največ 5 minut.
- Juha je pripravljena. Okrasimo jo lahko še z malo smetane in/ali vejico bazilike.
Uživajte in dober tek.
Comments
Leave a Comment
Sorry. No data so far.
Be the first to comment.