Jabolčni zavitek iz domačega testa

Houseparty, Sladica, Zajtrk | October 11, 2015 | By

jabolcni-zavitek

Ko prideš k Nataliji na obisk in zadiši po jabolkih in cimetu, veš da so se zopet srečali zlati babičini recepti in nasveti, ter Natalijino mojstrstvo.  Upaš lahko le, da ga je še kaj ostalo – zavitka namreč. Domač jabolčni zavitek je vedno zmagovalec, še posebej, če je iz domačega vlečenega testa … in sploh ni težko, le mesit je potrebno vedno še 5 min dlje kot misliš, tako da kar veselo na delo!

SESTAVINE
Za testo:
  • 30 dag moke (vedno uporabljam gladko moko)
  • 1 jajce
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1,5 dcl tople (mlačne) vode
  • nekaj kapljic balzamičnega kisa
  •  ščepec soli

Za nadev:

  • 7 srednje velikih jabolk
  • 1 velika kisla smetana
  • sladkor in cimet po okusu
  • dodatno: kisla smetana, rumenjak

POTEK

  1. V posodo daš moko, ščepec soli, premešaš in na sredini narediš jamico.
  2. V jamico daš jajce, olje ter postopoma še vodo in kis. Vse zelo dobro premešaš in zelo dolgo mesiš – naša babi zmeraj reče, ko misliš, da si že dovolj zamesil, mesi še 5 minut!
  3. Za tem testo pokriješ, da se ne “prehladi” in ga daš počivat za vsaj eno uro (jaz ga pustim na sobni temperaturi).
  4. Ko je testo pripravljeno ga razvaljaš in pripraviš nadev. Pečico segreješ na 180C.
  5. Jabolka naribaš, dodaš kislo smetano, sladkor in cimet ter dobro premešaš.
  6. Nadev daš na testo in previdno zviješ. Zmešaš še kislo smetano in rumenjak ter pred peko namažeš po vrhu štrudlja.
  7. Pečeš pol ure.

Dober tek!

Natalija Klepej

 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>