Humus – zvezda bližnjega vzhoda

Hummus

Vsak, ki me pozna, ve, da sem humus fen #1 in velik zagovornik njegove konzumacije, tako za zdravje kot tudi za brbončice. Na mojo veliko žalost je svet poln inferiornih verzij kultnega namaza/dipa, tako da je najbolje pripraviti domačo verzijo in se potem bahati po vseh možnih komunikacijskih kanalih.

Osebno imam najraje sveže skuhano čičeriko, priznam pa, da se velikokrat zatečem k pločevinki, če sem na tesnem s časom oz. mi zapaše malo hummusa za hitro večerjo.

Konsistenca končnega izdelka je ključnega pomena, saj moramo paziti, da je kremast. Pogosta napaka je, da ne dodamo zadosti vode in je humus na koncu grudast in pregost – to pa ni v duhu humuzacije sveta.

SESTAVINE

 • 200 g suhe čičerike oz. 2 100g pločevinki čičerike
 • 1 čajna žlička soda bikarbone
 • 6-7 žlic tahini omake, ne bodite škrti
 • sok ene limone
 • 2 velika stroka česna oz. 3 malo manjši stroki
 • sol in poper
 • 10 ml olivnega olja, ali po okusu

POSTOPEK 

 1. Suho čičeriko namočiš  čez noč v vodi, vsaj 6 ur. Voda naj bo vsaj 3 centimetre nad čičeriko, saj ta med namakanjem vpije veliko vode. Naslednji dan čičeriko kuhaš v osoljenem kropu z žličko sode bikarbone približno uro in pol.
 2. Kuhano čičeriko odcediš, vendar prihraniš veliko skodelico tekočine (250 ml).
 3. Čičeriko vržeš v multipraktik, dodaš  ščepec soli in popra, oziroma po okusu, tahini, limonin sok, olivno olje in česen. Dodaš malo več kot polovico vode, ki ste jo prihranili od kuhanja.
 4. Melješ  kar nekaj minut. Dodaš še preostalo vodo, oz. doziraš po potrebi, da bo namaz redek in kremast. Tukaj lahko omeniš tudi, kaj redek pomeni in da se humus v hladilniku zgosti.

Postrežeš s toplimi kruhki in olivnim oljem, papriko ali korenčkom. Humus je tudi super v sendvičih in polivkah. Navali narode!

Comments

 1. Ideje za praznične jedi: e-knjiga slovenskih kulinaričnih blogerjev | Blurred Limes - […] prigrizki za zabave: musaka muffini, humus […]
 2. Cheddarjeve palčke s sezamom - […] minimalnem vložku časa in energije. Še kakšen dip, kot sta na primer avokadov namaz s tuno ali humus, in…
 3. Indijski kruh naan s črnim sezamom | Limetka.si - […] vsem, še posebej mu pašejo indijske klasike, kot so tikka masala, kari ali daal, ali kar tako ob humusu,…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.