Hačapuri – gruzijski kruhki s sirom

hacapuri-kruh

Hačapuri prihaja iz Gruzije. Gre za precej preproste pita kruhke, polnjene s sirom (oziroma skuto). V nekaterih variacijah, se v nadev doda tudi celo jajce, tale recept pa je nekoliko bolj osnoven. Hačapuri sem nadevala z mešanico fete in skute, delovalo pa bi s kakršnimkoli belim sirom. Pomembno je le, da je okusno, mlečno in dovolj slano. Končni rezultat je nekje na pol poti med burekom in indijskim nanom, najlepše pa je, da ga lahko postrežemo kot samostojen prigrizek večji družbi, ali pa ga uporabimo kot prilogo k mesu, ob juhi, solati … možnosti je nešteto.

Spodnji recept zadošča za nekoliko večjo družbo (za približno osem hačapurijev, pri čemer je hačapuri na osebo čisto dovolj). Preverjeno, dober je tudi hladen, zato brez skrbi, če kakšen ostane za naslednji dan.

SESTAVINE

Za testo:

 • 4 skodelice moke
 • 0.5 l jogurta
 • 1 jajce
 • čajna žlička soli
 • čajna žlička sode

Za nadev:

 • 200 g skute
 • 200 g feta sira
 • 1-2 žlici olivnega olja za pečenje

POSTOPEK

 1. V posodo damo moko, v katero smo vmešali sodo in sol.
 2. V moki naredimo jamico ter vanjo vlijemo jogurt in jajce. Zamesimo testo. (Zaradi jogurta pride testo zelo mehko)
 3. Testo damo za eno uro v hladilnik.
 4. Zmešamo skuto in feto.
 5. Ohlajeno testo na dobro pomokani površini še enkrat pregnetemo, nato pa ga razdelimo na osem delov.
 6. Pripravimo ponev, na katero smo kanili malo olivnega olja. Segrejemo jo na zmernem ognju.
 7. Vsakega od osmih delov čim tanjše razvaljamo v ovalno/pravokotno obliko in na polovico pravokotnika nanesemo nekaj nadeva, nato pa napokrito polovico zapognemo čez in stisnemo ob robovih, da dobimo napolnjene blazinice. Pred peko jih lahko še malo oblikujemo. Delovna površina naj bo dobro pomokana, saj je testo izjemno mehko in se rado prijemlje na podlago.
 8. Blazinice nekoliko potlačimo ter popečemo na malo olja na obeh straneh. Med peko narastejo in se precej napihnejo, vendar upadejo, ko jih odstranimo z ognja.
 9. Postrežemo.

Naj tekne!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Sorry. No data so far.