Grški medeni cheesecake s kandirano pomarančno lupinico

medeni cheesecake s pomarančo

Mediteran je večni vir navdiha: pest izbranih sestavin v nešteto kombinacijah, s pristnim okusom in nekompliciranim pristopom. Tokrat smo zaključili nedeljsko kosilo ob kavi in grški medeni piti, ki sem ji dodala kandirano pomarančno lupinico v sirupu, ki se je po naključju znašla v kuhinjski omarici. Dno iz mandljevih piškotov je dober spremljevalec bogatemu okusu medu in pomaranče, za pravo vikendaško poslastico.

SESTAVINE

  • 250 g mandljevih ali maslenih piškotov
  • 125 g masla
  • 125 ml grškega jogurta
  • 750 ml mascarpone sira
  • 2 jajci
  • Nastrgana lupinica 1 pomaranče
  • Nastrgana lupinica 1 limone
  • 2 jušni žlici medu
  • 2 žlici kandirane pomarančne lupine ali pomarančne marmelade (opcijsko).

POSTOPEK

  1. Pečico nastaviš na 180 stopinj celzija.
  2. Piškote zdrobiš – lahko jih zmelješ v multipraktiku, meni se osebno ne ljubi in jih raje dam v vrečko in dobro pretolčem z valjarjem.
  3. Maslo stopiš v mini ponvi in ga dodaš piškotom. Dobro premešaš.
  4. Okrogli pekač dobro premažeš z maslom, piškotno maso streseš v pekač in jo z dlanmi dobro pritisnš ob dno.
  5. Postaviš v pečico in pečeš 10 minut.
  6. Odstaviš in pustIš, da se rahlo ohladi.
  7. Sedaj se lotimo nadeva: z mešalnikom zmešaš grški jogurt in mascarpone sir, dodaš jajci.
  8. Mešaš 1 minuto in nato dodaš nastrgano lupinico pomaranče in limone, med in kandirano lupinico/marmelado.
    Zmes preliješ čez piškotno dno, pokriješ z alufolijo in pečeš 55 minut.
  9. Odstraniš alufolijo in pustiš, da se masa lepo zapeče, približno 20 minut.
  10. Ohladiš in postrežeš.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>