Gratinirane mesne kroglice v paradižnikovi omaki s karijem

Glavna jed, Kosilo, Mesno | November 9, 2015 | By

mesne kroglice

Mesne kroglice so ena izmed mojih najljubših jedi. Na splošno obožujem kakovostno mleto meso. Vsak teden so na jedilniku vsaj enkrat mesni polpeti, špageti bolognese, t.i. spaghetti meat balls ali kakšen drug derivat mesnih kroglic. Tokrat sem združila recepte za turške kofte, klasične mesne kroglice in mu dodala še malo rdeče karijeve past – rezultat je fantastična eksplozija okusa, ki nobenega ljubitelja mesa ne bo pustila ravnodušnega.

Za prilogo sem skuhala špagete al dente in celotno zadevo zapekla v pečici, z radodarno mero mocarele in parmezana.  

SESTAVINE (za 4 osebe):

Kroglice

  • 500g govejega mletega mesa
  • 2 manjši čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 oljčnega olja
  • 100 gramov sira
  • 2 jajci
  • ½ skodelice kuršnih drobtin oz. po želji več
  • poper
  • sol (po okusu)
  • ½ jušne žlice kurkume
  • ½ jušne žlice Kumine
  • listi štirih vejic timijana
  • listi treh večjih vejic peteršilja

Omaka

  • 1 konzerva paradižnikove omake 
  • 1 žlica rdeče curryjeve paste
  • sok ½ limone
  • kajenski poper
  • še malo soli (po okusu)

Jaz sem dodala še nasekljan žajbelj in rožmarin, ker obožujem kako se okusa teh zelišč prepojita z okusom mesa. Priporočam.

PRIPRAVA (približno 20-30 minut)

  1. Čebuli nasekljamo in posteklenimo na olju. Umaknemo iz ponve, ugasnemo štedilnik in damo v skledo za mešanje.
  2. Čebuli dodamo nasekljan česen, meso, sir, drobtine, jajca in vse druge sestavine razen sestavin za omako
  3. Dobro premešamo, da dobimo maso, ki se lepo sprijema in oblikuje v kroglice polmera 1,5 cm. Iz mase jih bo prišlo 12-15.
  4. V večjo ponev dodamo malo olja (ali masla) ter začnemo peči prvo polovico kroglic. Zakaj je dobro peči dvakrat, ker če preveč nabijemo ponev, ne bomo imeli dovolj prostora, da bomo lepo obračali kroglice in tvegamo, da se razletijo.
  5. Ko je prva serija kroglic lepo zlato-rjavo popečena iz vseh strani, odstranimo iz ponve in isto naredimo še z drugo polovico kroglic.
  6. Ko drugo serijo kroglic odstranimo iz posode, dodamo vse sestavine za omako v ponev in segrejemo. Kroglice previdno položimo v omako in kuhamo 15 minut v omaki na zmernem ognju.
  7. Vmes boste morali vsaj 3x obračati kroglice. Previdno, da se jed ne spremeni v neke vrste bolognese z drobtinami, ko boste dodali še paradižnik :).  

Pa dober tek in srečno rolanje kroglic.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>